Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Μπακλαβάς Γεμιστός Με Κέικ Σοκολάτας Baklava filled with Chocolate cake


Υλικά
Για τον μπακλαβά
Φύλλα κρούστας (20-22 φύλλα)
5-6 κ.σ μαργαρίνη η βούτυρο  (για το άλειμμα)

Για το κέικ σοκολάτας
3 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη 
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
μισό κ.γ μπέικιν πάουντερ
μισό κ.γ κανέλα
3 κ.σ κακάο
1 φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα

Για το σιρόπι
τρεισήμισι φλιτζάνια (700 ml) νερό
τρεισήμισι φλιτζάνια ζάχαρη
1 φέτα λεμόνι
Προαιρετικά 
1 ξυλάκι κανέλας


Για το κέικ σοκολάτας
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζω τοο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το κακάο. Το ρίχνω μέσα στο μπολ με τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάω όλα μαζί με το μίξερ, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα λείο και αφράτο. Προσθέτω την καρυδόψιχα και ανακατεύω με μια σπάτουλα.Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Με λιωμένη μαργαρίνη αλείφω ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 30 x 20 εκ. Αλείφω επίσης τα φύλλα α κρούστας (περίπου 10 - 11 φύλλα) και τα στρώνω το ένα επάνω στο άλλο στο ταψάκι, εφαρμόζοντάς τα καλά και στα τοιχώματα. Αδειάζω εκεί το μείγμα του κέικ και ισιώνω καλά την επιφάνεια. Σκεπάζω το μείγμα με τα υπόλοιπα φύλλα ατα οποία αλείφω και αυτά ένα-ένα με την λιωμένη μαργαρίνη . Γυρίζω τις άκρες των φύλλων προς τα τοιχώματα του ταψιού για να σφραγίσω τη γέμιση και βουτυρώνω καλά την επιφάνεια. Χαράζω τα επάνω φύλλα ,φτάνοντας μέχρι το μείγμα του κέικ, χωρίς να κόψω τα κάτω φύλλα, και ψήνω τον μπακλαβά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν.
Για το σιρόπι
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζω σε μέτρια φωτιά το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και την κανέλα, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
Βγάζω τον μπακλαβά από τον φούρνο και, όσο είναι ακόμη καυτός, τον περιχύνω με το χλιαρό σιρόπι. 
Τον αφήνω να κρυώσει και τον σερβίρω.

Η συνταγή ειναι της Ντίνας Νικολάου 
http://www.dinanikolaou.gr/recipe/957

Ingredients


For the baklava
Phyllo dough Crust sheets (20-22 sheets)
5-6 tbsp margarine or butter (for brushing)

For the chocolate cake
3 eggs
1 cup of granulated sugar
2 cups of all-purpose flour (sifted)
half tsp baking powder
half tsp cinnamon
3 tbsp cocoa powder
1 cup chopped walnuts

For the syrup
half cup (700 ml) water
three and a half cups of sugar
1 slice of lemon
Optionally
1 cinnamon stick


For the chocolate cake
In a large bowl, beat with a mixer, the eggs with the sugar until fluffy and build a light mixture. In another bowl mix the flour with the baking powder, cinnamon and cocoa. Pour into the bowl with the eggs and sugar and beat together until the mixture becomes smooth and fluffy.Add in the walnuts and mix with a spatula.Preheat oven to 180 ° C.
Grease a rectangular tray with dimensions of about 30 x 20 cm Also grease the sheets (about 10 to 11 sheets) and then plank them one on the top of another in the pan, by applying them well at the walls of the pan. Empty in the cake mix and straighten the surface thoroughly. Cover the mixture with the remaining sheets by greaing them also one to one with the melted margarine. Turn the edges to the sides of the pan to seal the filling and grease the surface thoroughly. Carve up the pieces , by reaching the mixture of the cake, without cutting the bottom sheets. Bake the baklava for about 50 minutes, until golden brown
For the syrup
In a medium saucepan over medium heat, boil the water, sugar, lemon and cinnamon, by measuring the time till the mixture boils. Let the syrup cool to lukewarm.
Take the baklava out of the oven and while still hot, pour in the warm syrup.
Let it cool and serve.

4 σχόλια: