Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Σπανάκι ογκρατέν με Μπεσαμέλ Spinach ogratin with bechamel



Υλικά

Για την γέμιση
1 kg σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
λίγο ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
2 κρεμμύδια ξερά
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
μισό ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί ημίγλυκο
400 γρ τυριά τριμμένα (200γρ γκούντα 200 γρ φέτα)
2 αυγά
100 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη

Για την μπεσαμέλ
6 κ.σ βούτηρο
6 κ.σ αλεύρι
1 λ γάλα
λίγο γκούντα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
2 αυγά
αλάτι,πιπέρι
πραιρετικά λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Για την γέμιση
Ζεματάμε το φρέσκο σπανάκι σε βραστό νερό  και το βάζουμε σ'ένα σουρωτήρι.Το αλατίζουμε και το αφήνουμε να στραγκίξει τα υγρά του
Αν είναι κατεψυγμένο το βάζουμε κατευθείαν στο σουρωτήρι χωρίς να το ζεματίσουμε
Το πατάμε και με το χέρι μας για να φύγουν καλά τα νερά του
Σωτάρουμε το κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σπανάκι
Δυναμώνουμε την φωτιά και σβήνουμε με το κρασί
Προσθέτουμε την κρέμα και αφήνουμε να πάρει μια βράση
Βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά,και το αυγό και αλατοπιπερωνούμε
Για την μπεσαμέλ
Λιώνουμε καλά τα βούτηρο και προσθέτουμε το αλέυρι
Ανακατεύουμε να καβουρδιστεί λίγο
Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά,αφού ρουφήξει την πρώτη δόση προσθέτουμε την επόμενη
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε
Ανακατεύουμε λίγη μπεσαμέλ στην γέμιση με το σπανάκι
Στρώνουμε το σπανάκι σε λαδωμένο ταψί και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι από πάνω για πιο τραγανή κρούστα
Ψήνουμε στους 180 C για 45 -50 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η μπεσαμέλ


Ingredients
For the filling
1 kg fresh or frozen spinach
olive oil
2 red onions
2 grenn onions
half wine glass of red semisweet wine
400 gr shredded cheese (200 gr of gouda plus 200 gr of feta cheese)
2 eggs
100 ml heavy cream
salt,black pepper,oregano

For the bechamel
6 tbsp of butter
6 tbsp of flour
1 litre of milk
some cheese shredded (gouda or kefalotyri)
2 eggs
salt,black pepper
optional
some
shredded nutmeg

We boil the fresh spinach,we season it with salt and we put it in a sieve to release it's juices
If the spinach is frozen we only put it in the sieve without boiling it
We also presh the spinach with our hands to release more of its liquid
We saute the onion in the olive oil and we add in the spinach
We turn the heat up and we add the wine
We add the heavy cream and we let it come to a boil
We take of the heat.we add the egg and the cheese and we season with salt and pepper
For the bechamel
We melt the butter well,we add in the flour and we mix for some seconds
We add the milk in stages,after the mixture sucks the first does we add the next till we add in all the milk
We take of the heat,we add the cheese and the eggs and we season
We mix some bechamel with the spinach filling
We put the spinach in a greased pan and we cover with bechamel
If we want we add some shredded kefalotyri cheese on the top,for a more crunchy crust
We bake at 180 C for 45-50 minutes till golden brown



1 σχόλιο: