Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Χωριάτικο Σταφιδόψωμο Χωρίς Ζύμωμα - Χωρίς Γάστρα No Knead Country Style Raising Bread - Without a Casserole Pot




Υλικά
Για 1 ψωμί 
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (προτιμάμε με πάνω από 12 γρ πρωτείνη για να είναι δυνατό)
1/4 κ.γ αλάτι
μισό κ.γ ζάχαρη
1 μαγιά ξηρή η νωπή
4 κ.σ αραβοσιτέλαιο
340 ml χλιαρό νερό
μισή κούπα σταφίδες (θα τις μουλιάσουμε σε ζεστό νερό για μισή ώρα)
κανέλα και αλεύρι για το ζύμωμα

Για 2 ψωμιά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό κ.γ αλάτι
1 κ.γ ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά η κυβάκια νωπή
8 κ.σ αραβοσιτέλαιο
680 ml χλιαρό νερό 
μισή κούπα σταφίδες (θα τις μουλιάσουμε σε ζεστό νερό)
κανέλα και αλεύρι για το ζύμωμα


Προσθέτουμε στο αλεύρι το αλάτι και ανακατεύουμε,προσθέτουμε την ξηρή μάγια την ζάχαρη το λάδι και το νερό
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια μαλακιά ζύμη
Σκεπάζουμε με με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει 2-3 ώρες
Ύστερα ζυμώνουμε την ζύμη με λίγο αλεύρι,προσθέτουμε τις φουσκωμένες σταφίδες και πασπαλίζουμε την ζύμη με λίγη κανέλα
Κάνουμε 2 χαρακιές από πάνω
Δίνουμε σχήμα και ψήνουμε στους 180 C σε ταψάκι η στην λαμαρίνα του φούρνο για 12 λεπτά να μας φουσκώσει και ύστερα κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 170 C και ψήνουμε άλλα 25-30 λεπτά,να ψηθεί και να ροδίσει πάνω κάτω
Όταν το χτυπάμε από πάνω με το χέρι και κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμο
Αν θέλουμε να μείνει μαλακό από έξω όσο,είναι ζεστό το τυλίγουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει 
Το κόβουμε αφού κρυώσει
Βγαίνει πεντανόστιμο και αφράτο και διατηρείτε χάρι στην μαλακιά ζύμη τύπου προζύμι που φτιάχνουμε στην αρχή,για αυτό λέγεται χωρίς ζύμωμα


Ingredients
1 k.g of bread flour
1/4 tsp salt
1 tsp of sugar
2 packets of dry yeast (14 gr)
8 tbsp of vegetable oil
680 ml lukewarm water 
half a cup or raisins (that you will soak in warm water for half an hour)
cinnamon and flour for kneading

Mix the flour with the salt and then add in the dry yeast,sugar,oil and water
Mix with a spatula till it becomes a soft and sticky dough
Put in a bowl and cover it plastic wrap
Let it double in size for 2-3 hours
Knead the dough with some flour,add in the soaked raisins and dust the dough with some cinnamon
Shape the dough into a ball,carve 3 lines on the top with a knife and bake at a hot oven at 180 C for 12 minutes,then lower the temperature at 170 and continue baking for another 25-30 minutes,till golden on both sides
To know when your bread is done,you will knock it with your hand on the top and you will hear a hollow sound
If you want your bread to stay soft on the outside,while it's still hot,cover the bread wirh a towel and let it cool
After it cools you can slice it and enjoy it with a cup of coffee
It comes out moist and delicious due to the fact that we make a sticky dough in the beginning.That's why it's called no kneading at the start.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου