Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Κλασικό Εκμέκ Παγωτό Χωρίς Παγωτομηχανή - της Βέφας Αλεξιάδου



Υλικά για μια μικρή δόση,για φόρμα 17 εκ

για την custard

350 ml φρέσκο γάλα
50 ml εβαπορέ
2 κρόκους
1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ ζάχαρη
μισή κ.σ κόρν φλάουρ 6 γρ

250 ml φυτική σαντιγί (μόρφατ στο τενεκεδάκι,για να κρατήσει το σχήμα) 
μισή κούπα άχνη ζάχαρη 60 γρ

κέικ που μας περίσσεψε 

για το σιρόπι 

50 ml νερό
50 ml ζάχαρη

Ζεσταίνουμε τα 350 ml γάλα 
Ανακατεύουμε στο εβαπορέ τους κρόκους,την βανίλια,την ζάχαρη,και το κορν φλάουρ
Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη
Βάζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά η σε μπεν μαρί και χτυπάμε την custard μέχρι να πήξει και να στέκεται πάνω στο κουτάλι
Προσοχή δεν πρέπει να πάρει βράση
Την περνάμε από σίτα και την βάζουμε σε τάπερ που μπαίνει στην κατάψυξη
Την σκεπάζουμε από πάνω με μεμβράνη για να μην πιάσει πέτσα και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει
Ύστερα,την βάζουμε στην κατάψυξη,για μια νύχτα 
Την επόμενη μέρα την σπάμε σε κομμάτια με ένα πιρούνι και την χτυπάμε με το μίξερ η με το μπλέντερ,για να σπάσουν οι κρύσταλλοι και να γίνει κρέμα
Για το σιρόπι,βράζουμε το νερό και την ζάχαρη για 1 λεπτό,μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
Χτυπάμε την φυτική σαντίγι.με την άχνη ζάχαρη να πήξει και την προσθέτουμε στην κρέμα
Ανακατεύουμε και χτυπάμε δυο λεπτά μαζί τις 2 κρέμες,μέχρι να μην έχουν σβόλους
Αν βάλουμε κρέμα γάλακτος και την χτυπήσουμε σε σαντιγί,θα την ανακατέψουμε με την κρέμα απαλά,χωρίς να τις χτυπήσουμε ξανά μαζί
Στην φόρμα,στρώνουμε φέτες από κέικ που μας περίσσεψε,και τις βρέχουμε με λίγο σιρόπι
Καλύπτουμε από πάνω με την μισή,κρέμα,ξαναβάζουμε φέτες και σιρόπι 
Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα,τρίβουμε από  πάνω ψίχουλα από το κέικ και γαρνίρουμε με λίγη σαντιγί και λίγο έξτρα σιρόπι (Θα κρατήσουμε λίγη από την κρέμα που χτυπήσαμε,για την γαρνιτούρα)
Βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει και σε λίγες ώρες θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα

Υ.Γ την διαδικασία που πρώτα παγώνουμε την custard και ύστερα την σπάμε παγωμένη ,την κάνουμε γιατί έτσι το παγωτό θα βγεί χωρίς κρυστάλλους,χωρίς να έχουμε παγωτομηχανή
Η παγωτομηχανή χτυπάει και παγώνει την custard και την κρέμα ταυτόχρονα και βγάζει το παγωτό λείο 
Την συνταγή την πήρα από την κυρία Βέφα Δείτε την να φτιάχνει την διπλή δόση,σε τούρτα σοκολάτας εδώ 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου