Υλικά
Μισό κουτάκι ζαχαρούχο γάλα (200 γρ)1 κούπα και 1/4 κρυσταλλική ζάχαρη (250 γρ)
1 βανίλια
2 κ.γ μαχλέπι
2 κ.γ κακουλέ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και τον χυμό του
1 κούπα σπορέλαιο (220 ml)
3 αυγά (χτυπημένα)
1,5 κούπα ζεστό νερό (340 ml)
1 μπουκαλάκι υγρό κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
3 μαγιές ξηρές
1000 γρ με 1100 αλεύρι για τσουρέκι
1κ.γ αλάτι
Για την γέμιση
3 μαγιές ξηρές
1000 γρ με 1100 αλεύρι για τσουρέκι
1κ.γ αλάτι
Για την γέμιση
250 γρ τυρί κρέμα
2 κ.σ άχνη ζάχαρη
1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
Ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα με την ζάχαρη,μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
Ανακατεύουμε με το χλιαρό νερό,το λάδι τα μυρωδικά και τα αυγά
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα,τραβώντας την ζύμη από μέσα προς τα έξω για να κάνει ίνες
Δε βάζουμε το χέρι μας σε αυτό το σημείο γιατί θα κολλήσει η ζύμη
Αφού πάρει το αλεύρι που πρέπει,ρίχνουμε λίγο λάδι και ζυμώνουμε την ζύμη,μέχρι να μην κολλάει στα χέρια
Καλύπτουμε το μπολ με την ζύμη,με μια μεμβράνη και βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει
Εγώ ανάβω τον φούρνο 2-3 λεπτά στους 70 βαθμούς,τον σβήνω και βάζω μέσα μια πετσέτα για να κάτσει πάνω το μπολ,το καλύπτω με άλλη μια πετσέτα και από κάτω βάζω ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό
Κλείνω την πόρτα και δημιουργώ μια στόφα ,σε 1 ώρα θα έχει φουσκώσει,μπορούμε να αφήσουμε την ζύμη και 3-4 ώρες θα γίνει ακόμα καλύτερη
Αφού φουσκώσει,πλάθουμε το τσουρέκι μας σε 4 μπάλες
Ανοίγουμε τις 2 μπάλες και τις αλείφουμε με το τυρί κρέμα
Πλάθουμε σε πλεξούδες
Αν η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά,δε θα θέλει έξτρα φούσκωμα η πλεξούδα σε 5 λεπτά θα έχει φουσκώσει
Αλείφουμε με νερό και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου η σουσάμι
Μετά τα 20 λεπτά την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην μας μαυρίσει
Το φλουρί το βάζουμε,μετά το ψήσιμο,από την κάτω πλευρά,τυλιγμένο με ένα αλουμινόχαρτο
Με αυτήν την ζύμη φτιάχνουμε και φανταστικά τσουρέκια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου