Υλικά
2 αυγά
1 κ.γ μαχλέπι
1 βανίλια
50 γρ ζάχαρη (αν τα θέλουμε πιο γλυκά βάζουμε 150 γρ)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι και τον χυμό του
80 ml αραβοσιτέλαιο
400 γρ γιαούρτι
1 ξηρή μαγιά 8 γρ ή μια νωπή 25 γρ
500-600 γρ αλεύρι για τσουρέκι
μισό κ.γ αλάτι
250 γρ σταφίδες ξανθές
ρούμι για το μούλιασμα
Για τον χυλό
125 γρ αλεύρι
νερό όσο πάρει
1 βανίλια
Για το μελόνερο
1/4 κούπας χλιαρό νερό
1 κ.σ μέλι
Βάζουμε τις σταφίδες να φουσκώσουν σε ζεστό νερό,μαζί με κουταλιά ρούμι (προαιρετικά) για 40 λεπτά Ύστερα τις στραγγίζουμε
Χτυπάμε τα αυγά,προσθέτουμε το μαχλέπι,την βανίλια,την ζάχαρη,το ξύσμα πορτοκαλιού,το λάδι και το γιαούρτι και χτυπάμε να αφρατέψει
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα,ρίχνοντας σιγά σιγά το αλεύρι,αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο χλιαρό νερό
Ζύμωνουμε την ζύμη 5-6 λεπτά να γίνει ελαστική και να ξεκολλάει και αφήνουμε μια ώρα να φουσκώσει
Αλλιώς προθερμαίνουμε τον φούρνο,στους 100 βαθμούς,τον σβήνουμε και βάζουμε πάνω στην σχάρα μια πετσέτα,από πάνω της, το μπολ με την ζύμη καλυμμένο με μια μεμβράνη και σκεπάζουμε με μια δεύτερη πετσέτα
Μπορούμε να βάλουμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα τηγανάκι καυτό νερό,για να βγάζει ατμό
Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και έτσι δημιουργούμε μια στόφα Η ζύμη φουσκώνει 3 φορές πιο γρήγορα
Ρίχνουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια,και τις ζυμώνουμε τις φουσκωμένες σταφίδες,χωρίζουμε σε μπαλάκια και τους δίνουμε σχήμα
Βάζουμε τα τσουρεκάκια μας σε ταψί,είτε δίπλα δίπλα,είτε πιο αραιά
Τα λείφουμε με ασπράδι αυγού που το έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό,
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και την βανίλια να φτιάξουμε έναν σταθερό χυλό και τον βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής
Φτίάχνουμε με τον χυλό ένα σταυρό σε κάθε,τσουρεκάκι
Τα ψήνουμε σε προθερμασένο φούρνο,στους 165-170 C για 25-30 λεπτά,μέχρι να ροδίσουν ελαφρά,αν χρειαστεί τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην πάρουν σκούρο χρώμα
Όσο είναι ζεστά τα αλείφουμε με το μελόνερο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου