Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Σπανάκι Ογκρατέν με Μπεσαμέλ Spinach Gratin with Bechamel


Υλικά


Για την γέμιση
1 kg σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
2 κρεμμύδια ξερά
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
μισό ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί ημίγλυκο
400 γρ τυριά τριμμένα (200 γρ γκούντα-200 γρ φέτα)
2 αυγά
200 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,1 πρέζα κανέλα
μαϊντανός ψιλοκομμένος


Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι,το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο
Προσθέτουμε λίγο λίγο το φρέσκο σπανάκι και το αλατίζουμε,να σοταριστεί,να χάσει τον όγκο του και να πιει τα υγρά του
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.τον μαϊντανό,ρίγανη αλάτι και πιπέρι,την φέτα,τα κίτρινα τυριά και τα αυγά και μια κουτάλα μπεσαμέλ
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ
Ψήνουμε στους 175 C για 45 λεπτά περίπου να ροδίσει
Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά και σερβίρουμε



Για την μπεσαμέλ

100 γρ βούτυρο η μαργαρίνη ή (6 μέτριες κ.σ μαλακωμένο βούτυρο η μαργαρίνη)
100 γρ αλεύρι ή (6 κ.σ αλεύρι)
1000 ml γάλα ή 4 ποτήρια του νερού γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι,μαύρο πιπέρι,1 πρέζα μοσχοκάρυδο και  1 πρέζα κανέλα
1 χούφτα κίτρινο τυρί τριμμένο
2 αυγά χτυπημένα

                   

Λιώνουμε καλά το βούτυρο να μην έχει σβόλους και προσθέτουμε το αλεύρι
Ανακατεύουμε με σύρμα να καβουρδιστεί 30 δεύτερα
Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά,αφού ρουφήξει την πρώτη δόση προσθέτουμε την επόμενη
Χτυπάμε συνεχώς το μείγμα με το σύρμα για να διαλυθούν οι σβόλοι
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά,αλάτι,πιπέρι και μοσχοκάρυδο


Ingredients

For the filling
1 kg fresh or frozen spinach
olive oil
2 red onions
2 grenn onions
half wine glass of red semisweet wine
400 gr shredded cheese (200 gr of gouda plus 200 gr of feta cheese)
2 eggs
200 ml heavy cream
salt,black pepper,oregano,a pinch of cinnamon
chopped parsley


Saute the red onion,the spring onion and the garlic
Add in the spinach,season it with salt,let it loose it's volume and drink it's juices
Remove from the heat,add in the heavy cream,parsley,oregano,salt,black pepper,feta cheese,yellow cheese and eggs and Mix in a soup spoon of bechamel
Cover with the rest of the bechamel
Bake at 175 C for 45 minutes till golden

For the bechamel
100 g butter or margarine (6 moderate tbsp softened butter or margarine)
100 g flour (6 tbsp flour)
1000 ml milk or 4 glasses of  milk at room temperature
salt, black pepper,pinch of nutmeg and cinnamon
1 handful of grated yellow cheese
2 eggs, beaten

Melt the butter well so it won\t have any lumps and add the flour
Stir in the flour with a wire whisk and let it roast for 30 seconds
Add the milk gradually ,after the mixture sucks the first dose add the next
Beat the mixture constantly with the wire whish so it won't have any lumps
Remove from the heat and add in the cheese,the eggs,salt and pepper and nutmeg







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου