Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Βασιλόπιτα Τσουρέκι Με Ζαχαρούχο Γάλα






Υλικά
Μισό κουτάκι ζαχαρούχο γάλα (200 γρ)
1 κούπα και 1/4 κρυσταλλική ζάχαρη (250 γρ)
1 βανίλια
2 κ.γ μαχλέπι
2 κ.γ κακουλέ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και τον χυμό του
1 κούπα σπορέλαιο (220 ml) (εγώ έβαλα μισό λάδι μισό βούτυρο λιωμένο)
3 αυγά (χτυπημένα)
1,5 κούπα ζεστό νερό (340 ml)
3 μαγιές (εγώ έβαλα ξηρή,την διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό με 2 κ.σ αλεύρι και 2 κ.γ ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει)
1000 γρ με 1100 αλεύρι για τσουρέκι
1/4 κ.γ αλάτι
200 γρ σταφίδες φουσκωμένες (τις αφήνουμε σε ζεστό νερό με 2 κ.σ λικέρ η χυμό πορτοκάλι)
Ασπράδι για το άλειμμα
Αμύγδαλο φιλέ για το γαρνίρισμα

Για τα γράμματα

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κ.σ ζάχαρη
1 βανίλια
νερό όσο πάρει


Ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα με την ζάχαρη,μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά
Βάζουμε σε λεκάνη και αναμειγνύουμε με το λάδι και τα αυγά
Προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά και το ζεστό νερό
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας από μέσα προς τα έξω μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και με μια κουβέρτα και το αφήνουμε 2 ώρες σε ζεστός μέρος να φουσκώσει
Εγώ προθερμαίνω τον φούρνο στους 100 C για 5 λεπτά τον σβήνω και βάζω μέσα την ζύμη να φουσκώσει
Ζυμώνουμε στην ζύμη τις σταφίδες και αφήνουμε να ξαναφουσκώσει
Ανοίγουμε την ζύμη σε λεπτό πάχος και την βάζουμε σε ταψί 30 εκ
Αφήνουμε να ξαναφουσκώσει
Για τα γράμματα ανακατεύουμε το αλεύρι,το νερό,την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να γίνει ένας χυλός σαν μείγμα πάνκεικ και βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής
Αλείφουμε την βασιλόπιτα με ασπράδι χτυπημένο με λίγο νερό
Σχηματίζουμε τα γράμματα και πασπαλίζουμε στις άκρες με αμύγδαλο φιλέ
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 40-45 λεπτά
Μετά τα 20 λεπτά την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην μας μαυρίσει
Το φλουρί το βάζουμε,μετά το ψήσιμο,από την κάτω πλευρά,τυλιγμένο με ένα αλουμινόχαρτο
Με αυτήν την ζύμη φτιάχνουμε και φανταστικά τσουρέκια




















2 σχόλια:

  1. Οι σταφίδες είναι υποχρεωτικές για αυτή τη συνταγή; Επίσης, αν βάλω μόνο βούτυρο, πόσο χρειάζεται; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όχι φυσικά δεν είναι απαραίτητες Την ίδια ποσότητα που είναι το λάδι μπορείς να την βάλεις βούτυρο

      Διαγραφή