Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Ζουμερά Ροξάκια σαν από το Περίπτερο






Υλικά
2 αυγά
1 κ.σ ζάχαρη
200 ml αραβοσιτέλαιο
200 ml χλιαρό γάλα
Μισό κ.γ αλάτι
500-550 αλεύρι
1 μαγιά
1/4 κ.γ μαχλέπι
1/4 κ γ κανέλα
1 βανίλια

Για την σοκολατένια ζύμη
3 κ.σ κακάο αραιωμένο σε 1/4 κούπας ζεστό γάλα
1 κ.γ κανέλα
Προαιρετικά
1/4 κούπας καρύδια

Φούσκωμα
Σιρόπι
1 κιλό Ζάχαρη
900 ml νερό

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και το λάδι
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα την μαγιά και τα μυρωδικά
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακιά ζύμη
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος 2 ώρες να φουσκώσει

Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μέρη (το ένα μέρος να είναι λίγο μεγαλύτερο)
Το μικρότερο μέρος (περίπου το 1/3, το ζυμώνουμε μαζί με το κακάο  που το έχουμε διαλύσει σε 1/4 κούπας χλιαρό νερό) προσθέτουμε και την κανέλα και τα καρύδια αν θέλουμε
Ανοίγουμε την άσπρη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο,σε παραλληλόγραμμο φύλλο 
Πλάθουμε την σοκολατένια ζύμη σε ρολό στο άναλογο μέγεθος της άσπρης ζύμης
Βάζουμε το σοκολατένιο ρολό στην άκρη της λευκής ζύμης και κλείνουμε σε ρολό
Κόβουμε τα ροξάκια σε φέτες και τα πατάμε λίγο με την παλάμη μας από πάνω
Τα βάζουμε σε βαθύ ταψί 
Ψήνουμε στους 175 C για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
Για το σιρόπι βράζουμε την ζάχαρη με το νερό για 11 λεπτά
Θα σιροπιάσουμε τα ζεστά ροξάκια με το ζεστό σιρόπι μέσα στο ταψί τους
Θα τα αφήσουμε και 10 ώρες,θα ρουφήξουν σχεδόν όλο το σιρόπι και θα γίνουνε μαλακά ως μέσα
Κατα διαστήματα θα τα τουμπάρουμε και από τις 2 πλευρές για να πάει το σιρόπι παντού
Αφού μαλακώσουν θα τα βάλουμε σε σχάρα να στραγγίσουν
Τα διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί για να μας μείνουν φρέσκα
Το σιρόπι που θα περισσέψει το κρατάμε στο ψυγείο για να βρέξοουμε παντεσπάνια,για τρουφάκια,καριόκες κλπ
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου