Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Σπαθόλαδο Ένα φυσικό “γιατρικό” με πολλές ιδιότητες





Το σπαθόλαδο, γνωστό και ως βαλσαμέλαιο ή βαλσαμόλαδο, είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του.

Χρησιμοποιείται τόσο εξωτερικά με επάλειψη στο δέρμα, όσο και εσωτερικά με κατάποση.

Ιδιότητες και χρήσεις του σπαθόλαδου:

Το βαλσαμέλαιο έχει αντιφλογιστικές, αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Η ιδιότητα του να αναπλάθει τα κύτταρα του δέρματος, βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών δερματολογικών προβλημάτων. Γι’ αυτό, πέρα από τα εγκαύματα και τις πληγές, χρησιμοποιείται σε χτυπήματα, φλεγμονές, σπυράκια, κάλους, τσιμπήματα εντόμων και μώλωπες, όπως και στο κάψιμο από τον ήλιο. Είναι εξίσου αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση πληγών από κατάκλιση ή σε πληγές των ούλων.

Η επουλωτική του ιδιότητα όμως δεν δρα μόνο εξωτερικά, αφού με κατάποση του βαλσαμόλαδου μπορείτε να θεραπεύσετε πολλά προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, έχει την ικανότητα να επουλώσει το γαστρικό, στομαχικό ή φλεβικό έλκος, καθώς και να καταπραΰνει τον βήχα, το άσθμα, την βρογχίτιδα και τα φλέγματα

Επίσης, το σπαθόλαδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τονώνοντας και διεγείροντας έναν εξασθενημένο οργανισμό. Η δράση του ως αντικαταθλιπτικό και ηρεμιστικό είναι πολύ σημαντική, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αντιμετωπίζει και την αϋπνία.

Σε περίπτωση που έχετε προβλήματα με τον κύκλο περιόδου σας, το βαλσαμόλαδο μπορεί να τον ρυθμίσει.

Το σπαθόλαδο είναι ακόμη ιδανικό και για μασάζ, αφού έχει μυοχαλαρωτικές, κατευναστικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσετε τους πόνους στη μέση, τις ισχιαλγίες και μυαλγίες, το λουμπάγκο, τους ρευματισμούς, αλλά και τους κιρσούς.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιδιότητες του βαλσαμέλαιου, υπάρχουν πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες χρήσεις του.

Εκείνο που δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε είναι πως το βαλσαμόλαδο είναι φωτοευαίσθητο. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν πρέπει να εφαρμόζεται ή να καταναλώνεται όταν πρόκειται να βγείτε στον ήλιο, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιείτε το βράδυ.

Δοσολογία του σπαθόλαδου:

Η χρήση του βαλσαμόλαδου ως πόσιμο θεραπευτικό προϊόν είναι 1/2 με 1 κουταλάκι του γλυκού το βράδυ με άδειο στομάχι.

Για να δείτε όμως τις αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες θα πρέπει να κάνετε χρήση 2-6 εβδομάδες. Για την θεραπεία χρόνιων προβλημάτων ωστόσο μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες.

Συνίσταται βέβαια πριν την χρήση του να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας προτείνει την ιδανική δοσολογία και χρήση για το πρόβλημα σας.


Η συνταγή για παρασκευή του σπαθόλαδου:

Μόλις προμηθευτείτε τα δυο υλικά, πάρτε ένα σκούρο μπουκάλι και γεμίστε το με τα λουλούδια. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο μέχρι να τα σκεπάσει πλήρως και κλείστε καλά το μπουκάλι. Τοποθετήστε σε ένα σημείο όπου το βλέπει ο ήλιος και κάθε δυο μέρες ανακινήστε το για να ανακατευτεί. Αφήστε το να σταθεί για 40 περίπου μέρες και το βαλσαμέλαιο σας είναι έτοιμο για χρήση. Απλά σουρώστε το και κρατήστε μόνο το κόκκινο υγρό του σε ένα νέο σκουρόχρωμο μπουκάλι.

Σε περίπτωση που δείτε στον πάτο του μπουκαλιού ίζημα, ακόμη και μετά το σούρωμα του, μην ανησυχήσετε καθώς είναι φυσιολογικό.

Να σημειωθεί πως μπορείτε να φτιάξετε σπαθόλαδο ακόμα και με αποξηραμένο σπαθόχορτο, απλά θα έχει μόνο το 30% της δράσης του βαλσαμέλαιου που γίνεται με φρέσκα άνθη.

Αν ωστόσο δεν επιθυμείτε να ακολουθήσετε την διαδικασία παρασκευής του, υπάρχει και το έτοιμο βαλσαμέλαιο στα φαρμακεία με τιμή που ξεκινάει από τα 5 ευρώ περίπου.

Τσάι Βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο (Hypericum) είναι ένα φυτό με ισχυρές ιδιότητες το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην καλλυντική βιομηχανία καθώς και για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή διαφόρων ειδών τσαγιού, ελαίων, βαμμάτων κλπ.

Συγκομιδή

Το φυτό αυτό αναγνωρίζεται από τα κίτρινα άνθη του. Ανθίζει από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, αλλά είναι προτιμότερο να το μαζεύετε κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Τα λουλούδια και τα φύλλα αποτελούν τα φαρμακευτικά μέρη του φυτού. Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να κόβετε το φυτό μαζί με τη ρίζα του, αλλά μόνο τα μέρη που χρειάζεστε.

Η αποξήρανση των λουλουδιών γίνεται σε σκιερό μέρος

Το βαλσαμόχορτο αποτελεί ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και δεν έχει παρενέργειες όπως κάποια άλλα φαρμακευτικά προϊόντα.

Το τσάι παρασκευάζεται εύκολα και μπορείτε να το καταναλώνετε όσο συχνά θέλετε.

Οφέλη βαλσαμόχορτου

Τα λουλούδια του φυτού περιέχουν τις ακόλουθες θεραπευτικές ενώσεις: σίδηρο, φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια και ταννίνες. Η παρουσία της υπερικίνης, η οποία είναι ένα δραστικό συστατικό με αντικαταθλιπτική επίδραση, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ίασης. Η αντικαταθλιπτική δράση αυτής της ένωσης είναι παρόμοια με τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά. Το φυτό διαθέτει επίσης αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες. Πιστεύεται ακόμη ότι έχει επίδραση στα καρκινικά κύτταρα.

Μέθοδος παρασκευής τσαγιού από βαλσαμόχορτο

Βάλτε 200 ml βραστό νερό σε ένα μπολ και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λουλούδια βαλσαμόχορτου. Καλύψτε το μπολ με ένα καπάκι και αφήστε το να παραμείνει σε ακινησία για τουλάχιστον 15 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώστε το. Φροντίστε να πιείτε το τσάι ενώ είναι ακόμα ζεστό, νωρίς το πρωί με άδειο στομάχι και το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Το τσάι έχει κοκκινωπό χρώμα και είναι ελαφρώς πικρό.

Το τσάι Βαλσαμόχορτο έχει θετικά αποτελέσματα για τις ακόλουθες ασθένειες και παθήσεις:

– πόνοι περιόδου
– αϋπνία (πιείτε το πριν πάτε για ύπνο)
– ήπια κατάθλιψη
– γαστρίτιδα
– ασθένειες του ήπατος
– φλεγμονή της ουροδόχου κύστης
– λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας
– εμμηνόπαυση

Πίνετε 200 ml από αυτό το τσάι 3 φορές την ημέρα για 3 έως 6 μήνες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, θα χρειαστεί να κάνετε ένα διάλειμμα. Τα πρώτα αποτελέσματα θα τα παρατηρήσετε μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Το τσάι βαλσαμόχορτου συνιστάται για ήπιες μορφές κατάθλιψης.

Φροντίστε να πίνετε πάντα το τσάι μόλις το ετοιμάσετε κι ενώ είναι ακόμα ζεστό.

Προσοχή! Μην το πιείτε μαζί με αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά ή αντιπηκτικά χάπια. Το βαλσαμόχορτο είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να έχει αλληλεπίδραση με κάποια φάρμακα. Γι’ αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν παρενέργειες.












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου