1 αυγό
1 κ.γ μαχλέπι
1 κ.γ κανέλα
1 κ.σ ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι και τον χυμό του
5 κ.σ αραβοσιτέλαιο
200 γρ γιαούρτι
περίπου μια κούπα χλιαρό νερό
1 ξηρή μαγιά
500-600 γρ αλεύρι για τσουρέκι
1/4 κ.γ αλάτι
Χτυπάμε το αυγό,προσθέτουμε το μαχλέπι,την κανέλα,την ζάχαρη,το ξύσμα πορτοκαλιού,το λάδι και το γιαούρτι και χτυπάμε να αφρατέψει
Προσθέτουμε το αλεύρι που του έχουμε ανακατέψει το αλάτι,την ξηρή μαγιά,το νερό και τον χυμό πορτοκάλι
Ανακατεύουμε με το χέρι ρίχνοντας σιγά σιγά το αλεύρι
Ζύμωνουμε την ζύμη 5-6 λεπτά να γίνει ελαστική και να ξεκολλάει και αφήνουμε μια ώρα να φουσκώσει
Ρίχνουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια,χωρίζουμε σε 4 μέρη και πλάθουμε το κουλούρι μας σε πλεξούδες
Πριν φουσκώσει βάζουμε στην μέση το αυγό και αφήνουμε άλλη μισή ώρα να φουσκώσει
Αλείφουμε με ασπράδι αυγού που το έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό,πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασένο φούρνο,στους 160-170 C για 35-40 λεπτά
Διατηρείται μαλακό πολλές μέρες
Αν βάλουμε 100 γρ ζάχαρη παίρνει την γλύκα του τσουρεκιού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου