Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Τα πιο Αφράτα Νηστίσιμα Τσουρέκια με Πουρέ Πατάτας - Ακαταμάχητα

 



Υλικά
500 γρ καθαρισμένες και βρασμένες πατάτες (για πουρέ)
300 γρ ζάχαρη (μιάμιση κούπα)
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο (220 ml)
μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι (125 ml)
μισό ποτήρι χλιαρό νερό (125 ml)
3 ξηρές μαγιές
750-1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι 
1/4 κ.γ αλάτι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 βανίλια 
2 κ.γ μαχλέπι
2 κ.γ κακουλέ

Λιώνουμε τις βρασμένες πατάτες και τις κάνουμε πουρέ
Τις χτυπάμε μαζί με την ζάχαρη
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και το νερό 
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το αλάτι,την μαγιά,το ξύσμα,την βανίλια,το μαχλέπι και το κακουλέ και ανακατεύουμε με το χέρι προσθέτοντας και το λάδι
Θα δούμε πόσο αλεύρι θα μας πάρει για να πλάθονται,εγώ στο ζύμωμα έβαλα στην αρχή 750 γρ και αφού φούσκωσε το έπλασα σε μπάλες προσθέτοντας κι άλλο αλεύρι,όσο για να κρατήσουν το σχήμα και να τα πλάσουμε πλεξούδες
Αφήνουμε την ζύμη 2 ώρες να φουσκώσει
Εγώ προθερμαίνω τον φούρνο στου 70 βαθμούς για 5 λεπτά,βάζω από κάτω ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό,μια πετσέτα στην σχάρα κι από πάνω το σπεπασμένο με μεμβράνη μπωλ με την ζύμη Το ξανασπεπάζω με πετσέτα και φουσκώνει πολύ γρήγορα
Αφού φουσκώσει ρίχνουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια άμα χρειαστεί τις προσθέτουμε αλεύρι για να κρατάει το σχήμα και την χωρίζουμε σε μπάλες
Πλάθουμε σε λωρίδες και φτιάχνουμε τα τσουρέκια μας 
Εγώ έφτιαξα 1 μεγάλο με αυτήν τη δόση
Από πάνω τα αλείφουμε με ζαχαρόνερο  (σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό ανακατεύω 2 κουταλιές ζάχαρη) και πασπαλίζουμε με σουσάμι
Τα αφήνουμε 20-25 λεπτά να ξαναφουσκώσουν
Τα ψήνουμε στους 160-170 C για 35-40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας
Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο όσο ψήνονται για να μη μαυρίσουν
Δε θα πιστεύεται πόσο μαλακό και νόστιμο βγαίνει χάρη στον πουρέ πατάτας
Διατηρείται μαλακό πολλές μέρες (ξέρετε πόσο θέμα έχουν να διατηρούνται τα τσουρέκια)
Απλά ακαταμάχητο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μη νηστίσιμα



 








1 σχόλιο: