Υλικά
1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα (400 γρ)2,5 κούπες ζάχαρη (500 γρ)
2 βανίλιες
4 κ.γ μαχλέπι
4 κ.γ κακουλέ
ξύσμα από 2 πορτοκάλια και τον χυμό τους
2 κούπες αραβοσιτέλαιο (440 ml) (ή 1 λάδι,1 βούτυρο λιωμένο)
6 αυγά (χτυπημένα)
2 κούπες και 3/4 της κούπας χλιαρό νερό (680 ml)
6 ξηρές μαγιές (8 γρ η μία ) ή 6 νωπές ( 25 γρ η μία) (αν βάλουμε νωπές ,τις διαλύουμε σε μισή κούπα από το χλιαρό νερό της συνταγής,με 4 κ.σ αλεύρι και 2 κ.γ ζάχαρη και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει)
2000 γρ με 2200 αλεύρι για τσουρέκι
1 κ.γ αλάτι
Μελόνερο για το άλειμμα (μισό ποτήρι χλιαρό νερό ανακατεμένο με 2 κ.σ μέλι)
Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για το γαρνίρισμα
Ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα με την ζάχαρη,μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
Ανακατεύουμε με το χλιαρό νερό,με το λάδι τα μυρωδικά και τα αυγά
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα,τραβώντας την ζμη από μέσα πος τα έξω για να κάνει ίν
Δε βάζουμε το χέρι μας σε αυτό το σημείο γιατί θα κολλήσει η ζύμη
Αφού πάρει το αλεύρι που πρέπει,ρίχνουμε λίγο λάδι και ζυμώνουμε την ζύμη, να μην κολλάει στα χέρια
Καλύπτουμε το μπολ με την ζύμη με μια μεμβράνη και βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει
Εγώ ανάβω τον φούρνο 2-3 λεπτά στους 70 βαθμούς,τον σβήνω και βάζω μέσα μια πετσέτα για να κάτσει πάνω το μπολ,το καλύπτω με άλλη μια πετσέτα και από κάτω βάζω ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό
Κλείνω την πόρτα και δημιουργώ μια στόφα ,σε 1 ώρα θα έχει φουσκώσει,μπορούμε να αφήσουμε την ζύμη και 3-4 ώρες θα γίνει ακόμα καλύτερη
Αφού φουσκώσει,πλάθουμε τα τσουρέκια μας
Αν η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά,δε θα θέλει έξτρα φούσκωμα η πλεξούδα σε 5-10 λεπτά θα έχει φουσκώσει
Αλείφουμε με το μελόνερο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου η σουσάμι
Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο,στην 2η σχάρα στους 165 C στις αντιστάσεις,για 35-40 λεπτά αν είναι μεγάλα και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο στα μισά του ψησίματος για να μην ξεραθούν από πάνω
Τα μικρά τσουρέκια θέλουν 25-30 λεπτά
Όταν βγεί από τον φούρνο τα αλείφω με το πινέλο με λίγο από το μελόνερο,στην πάνω μεριά για να μείνει μαλακιά η κόρα τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου