Υλικά
1/2 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις η δυνατό (κοσκινισμένο)
50 γρ. μαγιά νωπή
1/2 κούπας βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια
1 κ.γ μαχλέπι αλεσμένο
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ ξύσμα λεμονιού
1/2 κούπας χλιαρό γάλα
3 αυγά
1 ασπράδι για το άλειμμα
μισά αμύγδαλα για το γαρνίρισμα ή σουσάμι
Διαλύστε τη μαγιά σε 4 κουταλιές νερό ζεστό .
Ρίξτε 1-2 κουταλιές αλεύρι, να γίνει χυλός, κι αφήστε να σταθεί 10΄, ώσπου να κάνει
φούσκες.
Λιώστε το βούτυρο και ζεστάνετέ το καλά. Σε μια λεκάνη ζυμώματος βάλτε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, ρίξτε το γάλα κι ανακατέψτε μ’ ένα κουτάλι.
Ρίξτε κατόπιν τα αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα δάκτυλα σπάζοντας τ’ αυγά.
Ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά κι αφού δουλέψετε λίγο ακόμη το μίγμα με τα δάκτυλα, χωρίς
να το ζυμώνετε, ρίξτε το αλεύρι σε 3 δόσεις και ζυμώστε το ελαφρά, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. ΄
Ύστερα παίρνοντας το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο-λίγο ρίξτε το επάνω στη ζύμη και διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.
Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την κι αφήστε τη σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο, 1 ώρα περίπου.
Πατήστε τη, να ξεφουσκώσει.
Πλάστε ένα η πολλά τσουρεκάκια όσα και τα άτομα της οικογένειας
Σκεπάστε τα κι αφήστε τα, να διπλασιασθούν σε όγκο, 30’ περίπου.
Αλείψτε τα με ασπράδι αραιωμένο με λίγο νερό και στολίστε τα με τ’ αμύγδαλα ή πασπαλίστε τα με λίγο σουσάμι.
Ψήστε σε φούρνο 165-170C για 20 με 30 λεπτά περίπου.Μέχρι να ροδοκοκκινήσει
Οταν κρυώσουν, σκεπάστε τα με μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν.
Ingredients
500 gr all purpose flour (sifted)
50 fresh yeast
1/2 cup butter
1 cup sugar
vanilla extract
1 tsp ground mahlepi
1 tsp orange zest
1 tsp lemon zest
1/2 cup warm milk
3 eggs
1 egg white for brushing
almonds for garnish or sesame seeds
Dissolve yeast in 4 tablespoons of warm water Pour in 1-2 tablespoons of flour and let stand 10 minutes until it makesb ubbles.
Melt the butter and heat thoroughly. In a mixing bowl, put the sugar and spices, pour the milk and stir with a spoon.
Then pour the eggs and work the mixture with your fingers .Pour in the yeast and after a little more work the mixture with your fingers,add the flour in 3 portions and knead gently to combine with the remaining ingredients.
Pour the butter little by little into the dough and fold it many times without kneading it a lot
Do not wait until completely absorbed.
The butter is absorbed while the dough rises.
Cover it and leave it in a warm place to double its size for about 1 hour.
Knead it to deflate.Roll one large or several small balls for many buns, a
Cover them and let them double in volume, about 30 minutes.
Brush them with egg white diluted with a little water and decorate them with almonds or sprinkle them with a little sesame.
Bake them in preheated oven to165-170-C for 20 to 30 minutes.Till golden brown
When cooled, cover them with a plastic wrap so they won't dry
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου