Επειδή έχω δοκιμάσει τις γνωστές συνταγές χωρίς ζύμωμα και δεν είχαν επιτυχία,έφτιαξα την δικιά μου Πήρα την συνταγή της Βέφας και της πρόσθεσα το προζύμι και το γιαούρτι Βγαίνει η πιο μαλακή ζύμη που έχω κάνει Μετά το φούσκωμα της βάζουμε αλεύρι να κρατήσει το σχήμα Αυτά τα τσουρέκια και τα τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα μου έχουν φτιάξει τα πιο αφράτα τσουρέκια χωρίς μίξερ
Τα μυστικά είναι
Όχι πολύ αλεύρι στην ζύμη,όσο και να λένε οι συνταγές εμέις θα δούμε μπορεί να πάρει λιγότερο
Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακιά και βελούδινη
Δεν τα παραψήνουμε,γιατί στεγνώνουν
Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο να μην βγουν μαύρα αλλά ροδαλά
Το γιαούρτι κάνει την ζύμη πολύ μαλακιά και την διατηρεί αφράτη
Υλικά
Για το προζύμι
125 ml χλιαρό νερό
100 γρ νωπή μαγιά (4 κυβάκια)
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
1 κ.σ ζάχαρη
Για την ζύμη
250 ml χλιαρό γάλα
250 γρ γιαούρτι
1 1/2 με 2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη για πιο γλυκά (300-400 γρ)
2 κ.γ μαχλέπι
2 κ.γ κακουλέ
2 βανίλια
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
6 αυγά
900 γρ αλεύρι για τσουρέκι
1 κ.γ αλάτι
1 κούπα χλιαρό βούτυρο (200 γρ) η μισή μισή με αραβοσιτέλαιο
Ασπράδι χτυπημένο με νερό και αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι για το γαρνίρισμα
Ανακατεύουμε τα υλικά για το προζύμι και το αφήνουμε να φουσκώσει
Στο χλιαρό γάλα διαλύουμε την ζάχαρη,και τα μυρωδικά
Προσθέτουμε τα αυγά και το προζύμι
Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε από μέσα προς τα έξω με μια κουτάλα
Στο τέλος προσθέτουμε σιγά σιγα το λιωμένο βούτυρο,τραβώντας την ζύμη
Η ζύμη θα γίνει πολύ μαλακιά και θα κολλάει,δεν πρέπει να πλάθεται
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει
Ύστερα την ρίχνουμε σε αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνουμε να κρατήσει το σχήμα της
Αφήνουμε να ξαναφουσκώσει
Πλάθουμε τα τσουρέκια μας λίγα λίγα με λίγο αλεύρι αν χρειαστεί για να κρατάνε το σχήμα,ή ζύμη είναι πολύ βελούδινη δεν τα πλάθουμε και τα αφήνουμε,γιατί θα χάσουν το σχήμα
Μέχρι να τα πλάσουμε θα έχουν φουσκώσει,δεν χρειάζονται πολύ φούσκωμα
Θα τα αλείψουμε με ασπράδι χτυπημένο με λίγο νερο,θα τα γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ και θα τα ψήσουμε στους 170 C για 30 με 35 λεπτά
Είναι πολύ σημαντικό να μην μας πάρουν πολύ χρώμα και να μην στεγνώσουν
Μετά τα 20 λεπτά τα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο
Όταν θα τα βγάλουμε από τον φούρνο θα είναι μαλακά όταν θα τα πατάμε,δε τα αφήνουμε να σκληρύνουν
Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη,διατηρούνται αφράτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου