Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Συνταγή για Σπιτικό Προζύμι




Για το προζύμι θα χρειαστούμε 2 βάζα και ζυγαριά ακριβείας

Για την πρώτη μέρα
100 γρ αλεύρι (50 γρ αλεύρι ολικής-50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
150 ml χλιαρό νερό
2,3,4η μέρα 70 γρ προζύμι.100 γρ αλεύρι,115  ml νερό
από την 5η μέρα και μετά 50 γρ προζύμι,100 γρ αλεύρι και 100 ml νερό

Ζυγίζουμε το βάζο άδειο και σημειώνουμε πόσα γραμμάρια είναι 
Σημειώνουμε τα γραμμάρια και προσθέτουμε 100 γρ αλεύρι και 150 ml| χλιαρό νερό δηλαδή άμα το βάζο είναι 350 γρ μαζί με το αλεύρι θα φτάσει 600,για να ξέρουμε πόσο θα βγάζουμε την επόμενη μέρα
Ανακατεύουμε και βάζουμε το καπάκι μισοάνοιχτο,αφήνουμε 1 μέρα στον πάγκο της κουζίνας
Την δεύτερη μέρα κρατάμε από το προζύμι 70 γρ και ξαναπροσθέτουμε 100 γρ αλεύρι και 115 ml νερό και ανακατεύουμε
Αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας 
Την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα πάλι κάνουμε την ίδια διαδικασία
Από την πέμπτη μέρα και έπειτα κρατάμε 50 γρ προζύμι 100 γρ αλεύρι και 100 ml χλιαρό νερό 

Κάνουμε την ίδια διαδικασία για 10-14 μέρες κάθε μέρα μέχρι να δούμε ότι το προζύμι διπλασιάζεται κάθε φορά 
Αφού γίνει το διατηρούμε στο ψυγείο και το ταΐζουμε με την ίδια διαδικασία κάθε βδομάδα 

Για ψωμί κρατάμε 50 γρ από το προζύμι προσθέτουμε 50 γρ αλεύρι ολικής 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 90 ml χλιαρό νερό το αφήνουμε να φουσκώσει και φτιάχνουμε 1 κιλό ψωμί 
Στην ουσία βάζουμε 200 γρ προζύμι στο 1 κιλό αλεύρι
Η διαδικασία για το ψωμί σε επόμενο πόστ 
Το προζύμι δεν τελειώνει ποτέ γιατί κάθε φορά που βγάζουμε 50 γρ για το ψωμί του προσθέτουμε 100 γρ αλεύρι 100 ml νερό
Για το ψωμί μας πάλι στα 50 γρ προσθέτουμε 100 γρ αλεύρι και 100 ml νερό κι αφού φουσκώσει το βάζουμε στην ζύμη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου