Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Κουρκούτι με Μπύρα Για τον Μπακαλιάρο και Όχι Μόνο και Σκορδαλιά Πατάτας στο Μουλτι


 

Υλικά

Για το κουρκούτι

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κ.γ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γ baking powder
330 ml μπύρα
προαιρετικά μισό σφηνάκι ούζο και λίγο κουρκουμά για το χρώμα

Φιλέτα μπακαλιάρου χωρίς αλάτι (αν είναι κατεψυγμένα τα ξεπαγώνουμε από το προηγούμενο βράδυ)

Χτυπάμε τα υλικά για το κουρκούτι και βάζουμε μισή με μια ώρα στο ψυγείο,έτσι θα κολλήσει καλύτερα στο ψάρι η λαχανικά
Τα φιλέτα του μπακαλιάρου τα στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας
Έπειτα τα βουτάμε σε αλεύρι που το έχουμε ανακατέψει με αλάτι,μαύρο,πιπέρι και ρίγανη 
Ύστερα βουτάμε το αλευρομένο ψάρι στο κουρκούτι και το τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσει και από τις 2 πλευρές
Το κουρκούτι στο ψυγείο θα πήξει λίγο,αφού το βγάλουμε θα το αραιώσουμε με λίγο νερό
Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό και τραγανό
Στο κουρκούτι που περισσεύει προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι που πανάραμε το ψάρι και τηγανίζουμε σαν λουκουμαδάκια
Βγαίνουν πεντανόστιμα
Μπορούμε να το ψήσουμε και στον φούρνο επάνω σε λαδόκολλα ,δε θα χαλάσει το κουρκούτι,σημαντικό ειναι να το σερβίρουμε ζεστό
Ενναλακτικά το κάνουμε πανέ στο φουρνό με αλεύρι,αυγό,φρυγανιά η μετά το κουρκούτι το βουτάμε και σε φρυγανιά για να μας βγει πιο τραγανό στον φούρνο
Σε αυτό το κουρκούτι βουτάμε και λαχανικά (κολοκυθάκια κλπ) η φτιάχνουμε λουκουμαδάκια προσθέτοντας μέσα φέτα ή ψιλοκομμένο μπακαλιάρο

Για την Σκορδαλιά

1 κιλό πατάτες βρασμένες και ζεστές
1 κουταλάκι αλάτι
λευκό πιπέρι
4 κ.σ ξύδι
4-5 σκελίδες σκόρδο
λίγο χυμό λεμονιού
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι λάδι (μισό ελαιόλαδο μισό αραβοσιτέλαιο)

Βράζουμε τις πατάτες χωρίς την φλούδα σε αλατισμένο νερό η σε ζωμό λαχανικών να μαλακώσουν
Μπορούμε να τις βράσουμε και με την φλούδα Δε πειράζει να βράσουν χωρίς την φλούδα και πάρουν υγρασία,γιατί έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να προσθέσουμε στην σκορδαλιά λίγο νερό για να μην είναι πολύ πηκτή 
Χτυπάμε τις μισές πατάτες στο μούλτι,όσο είναι ζεστές,μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε το λάδι και λίγο νερό
Αδειάζουμε σε ένα μπωλ και χτυπάμε τις υπόλοιπες πατάτες
Στο τέλος τις ανακατεύουμε όλες μαζί να έχουνε την υφή που θέλουμε
Μπορούμε να τις λιώσουμε με ένα πιρούνι και να κάνουμε όλη την διαδικασία με το μίξερ,αλλιώς αν έχουμε το μεγάλο ραβδομπλέντερ που έχει καπάκι για το λάδι από πάνω γίνεται ακόμα πιο εύκολο
Αν δούμε ότι είναι πολύ πηκτή τις προσθέτουμε λίγο νερό η ζωμό και λίγο λάδι,την χτυπάμε και θα φτιάξει Δεν την χτυπάμε πολύ ώρα για να μην τσιχλώσει


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου