Υλικά
για 5-6 τσουρεκάκια
1/4 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα (100 γρ)
μισή κούπα και 2 κ.σ κρυσταλλική ζάχαρη (125 γρ)
μισή κούπα και 2 κ.σ κρυσταλλική ζάχαρη (125 γρ)
3/4 κούπας ζεστό νερό (170 ml)
μισή κούπα αραβοσιτέλαιο (110 ml)
1 βανίλια
1 κ.γ μαχλέπι
1 βανίλια
1 κ.γ μαχλέπι
μισό κ.γ κακουλέ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 μικρά αυγά (χτυπημένα)
1,5 μαγιά (εγώ έβαλα ξηρή μαζί με το αλεύρι,αν βάλουμε νωπή την διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό με 2 κ.σ αλεύρι και 2 κ.γ ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει)
500-550 αλεύρι για τσουρέκι
2 πρέζες αλάτι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 μικρά αυγά (χτυπημένα)
1,5 μαγιά (εγώ έβαλα ξηρή μαζί με το αλεύρι,αν βάλουμε νωπή την διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό με 2 κ.σ αλεύρι και 2 κ.γ ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει)
500-550 αλεύρι για τσουρέκι
2 πρέζες αλάτι
Για την γέμιση 100 γρ γιαούρτι
1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη (χωρίς τα σπόρια)
150 γρ φέτα τριμμένη
50 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
2-3 φέτες γαλόπουλα ψιλοκομμένη
ρίγανη,πιπέρι
και λίγες κ.σ γάλα
Για το μελόνερο
1/4 χλιαρό νερό
1 κ.σ μέλι
Φιλέ αμυγδάλου
Για την ζύμη
Ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα με την ζάχαρη,μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
Ανακατεύουμε με το χλιαρό νερό,με το λάδι τα μυρωδικά και τα αυγά
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα,τραβώντας την ζμη από μέσα πος τα έξω για να κάνει ίν
Δε βάζουμε το χέρι μας σε αυτό το σημείο γιατί θα κολλήσει η ζύμη
Αφού πάρει το αλεύρι που πρέπει,ρίχνουμε λίγο λάδι και ζυμώνουμε την ζύμη,μέχρι να μην κολλάει στα χέρια
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και με μια κουβέρτα και αφήνουμε 2 ώρες σε ζεστός μέρος να φουσκώσει
Εγώ προθερμαίνω τον φούρνο στους 100 C για 2-3 λεπτά τον σβήνω και βάζω μέσα την ζύμη να φουσκώσει
Ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση
Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια,ανοίγουμε σε μικρό φύλλο,βάζουμε μια λωρίδα γέμιση και κλείνουμε σαν κρουασάν η κάνουμε πλεξούδα
Μπορούμε να τα γεμίσουμε με ότι θέλουμε
Τα αλείφουμε με ένα πινέλο,με λίγο μελόνερο και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου η σουσάμι
Αν η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά δε θα χρειαστούν ξανά φούσκωμα,σε 5 λεπτά θα είναι έτοιμα για το ψήσιμο
Για να μείνουν μαλακό στο ψήσιμο βάζουμε στην κάτω σχάρα ένα ταψί με ζεστό νερό,για να κάνει ατμό όσο ψήνεται το τσουρέκι
Τα ψήνω στην 2η σχάρα στους 165 C στις αντιστάσεις,για 25-30 λεπτά και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο στα μισά του ψησίματος για να μην ξεραθούν από πάνω
Αν ο φούρνος μας δεν είναι δυνατός στα μισά του ψησίματος αφαιρούμε το ταψί και τα ψήνουμε στην κάτω αντίσταση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου