1/4 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα (100 γρ)
μισή κούπα και 2 κ.σ κρυσταλλική ζάχαρη (125 γρ)
μισή κούπα και 2 κ.σ κρυσταλλική ζάχαρη (125 γρ)
3/4 κούπας ζεστό νερό (170 ml)
μισή κούπα αραβοσιτέλαιο (110 ml)
1 βανίλια
1 κ.γ μαχλέπι
1 βανίλια
1 κ.γ μαχλέπι
μισό κ.γ κακουλέ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 μικρά αυγά (χτυπημένα)
1,5 μαγιά (εγώ έβαλα ξηρή μαζί με το αλεύρι,αν βάλουμε νωπή την διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό με 2 κ.σ αλεύρι και 2 κ.γ ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει)
500-550 αλεύρι για τσουρέκι
1/4 κ.γ αλάτι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 μικρά αυγά (χτυπημένα)
1,5 μαγιά (εγώ έβαλα ξηρή μαζί με το αλεύρι,αν βάλουμε νωπή την διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό με 2 κ.σ αλεύρι και 2 κ.γ ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει)
500-550 αλεύρι για τσουρέκι
1/4 κ.γ αλάτι
Νερόμελο για το άλειμμά (1/4 χλιαρό νερό ανακατεμένο με 1 κ.σ μέλι)
Ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα με την ζάχαρη,μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
Ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα με την ζάχαρη,μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
Ανακατεύουμε με το χλιαρό νερό,το λάδι τα μυρωδικά και τα αυγά
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα,τραβώντας την ζύμη από μέσα προς τα έξω για να κάνει ίνες
Δε βάζουμε το χέρι μας σε αυτό το σημείο γιατί θα κολλήσει η ζύμη
Αφού πάρει το αλεύρι που πρέπει,ρίχνουμε λίγο λάδι και ζυμώνουμε την ζύμη,μέχρι να μην κολλάει στα χέρια
Καλύπτουμε το μπολ με την ζύμη,με μια μεμβράνη και βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει
Εγώ ανάβω τον φούρνο 2-3 λεπτά στους 70 βαθμούς,τον σβήνω και βάζω μέσα μια πετσέτα για να κάτσει πάνω το μπολ,το καλύπτω με άλλη μια πετσέτα και από κάτω βάζω ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό
Κλείνω την πόρτα και δημιουργώ μια στόφα ,σε 1 ώρα θα έχει φουσκώσει,μπορούμε να αφήσουμε την ζύμη και 3-4 ώρες θα γίνει ακόμα καλύτερη
Αφού φουσκώσει,πλάθουμε το τσουρέκι μας
Αν η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά,δε θα θέλει έξτρα φούσκωμα η πλεξούδα σε 5 λεπτά θα έχει φουσκώσει
Αλείφουμε με το μελόνερο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου η σουσάμι
Πυρώνουμε την γάστρα 2 λεπτά,βάζουμε μέσα το τσουρέκι και το ψήνουμε στους 165-170 C με κλειστό καπάκι για περίπου 20 λεπτά
Βγάζουμε το καπάκι και το ψήνουμε άλλα 15 λεπτά να πάρει χρώμα από πάνω
Δε το περίμενα,αλλά η γάστρα το βοηθάει να κρατήσει την υγρασία του
Αν ο φούρνος μας είναι δυνατός βάζουμε και ένα έξτρα ταψί από κάτω,για να μην πάρει πολύ χρώμα
Έτσι το τσουρέκι διατηρείται μαλακό και αφράτο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου