Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Χρωματιστό Κέικ Ρολό Γεμιστό με Παγωτό Rainbow Cake Roll Filled with Ice cream









Συνταγή για Κέικ

5 κρόκους
2/3 της κούπας ζάχαρη (χωρισμένη σε  2 κούπες)
1 κ.γ χυμό λεμονιού
ξύσμα λεμονιού η πορτοκαλιού
5 ασπράδια
2/3 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ baking soda
3 κ.γ λιωμένο βούτυρο

Γέμιση
Αγαπημένη γεύση παγωτού


Χτυπάτε τους κρόκους και σταδιακά προσθέστε την ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να πήξει και γίνει απαλό κίτρινο.
Χτυπάτε τα ασπράδια ,προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει μαρέγκα
Προσθέτουμε στην μαρέγκα το πρώτο μίγμα.Ανακατέψτε απαλά και προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι την σόδα και το αλάτι Και στο τέλος το βούτυρο
Χωρίστε σε 6 μερίδες και χρωματίστε την καθεμία σε διαφορετικό χρώμα του ουράνιου τόξου.
Τοποθετήστε σε σακούλες ζαχαροπλαστικής
Σε λαδόκολλα φτιάξτε χρώμματιστές γραμμές με την ζύμη η μία πάνω στην άλλη 
Ψήστε στους 180 C για 10-12 λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του κέικ 
Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
Γυρίστε το κέικ πάνω σε ένα καθαρό πανί πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη και αφαιρέστε τη λαδόκολλα με προσοχή.
Τυλίξτε το κέικ μέσα στο πανί σε ρολό και αφήστε να κρυώσει εντελώς
Ξετυλίξτε το,γεμίστε το με παγωτό και ξανακάντε το ρολό
Βάλτε στην κατάψυξη 1-2 ώρες να σφίξει 
Διατηρείται στην κατάψυξη

Cake recipe: 

5 egg yolks
2/3 cup granulated sugar (divided into two 1/3 cup portions)
1 teaspoon lemon juice
1/2 teaspoon finely grated lemon zest
5 egg whites
2/3 cup cake flour
1/4 teaspoon salt
1 teaspoon baking soda
3 tablespoons melted butter

Filling
Favorite Ice cream flavour

Beat egg yolks until thickened and lightened, gradually add 1/3 cup of the granulated sugar, the lemon juice and the lemon zest continue to beat until thick and light yellow.
Beat egg whites until soft peaks form then gradually beat in the remaining 1/3 cup sugar. Beat until stiff peaks form. Fold yolk mixture into whites. Sift dry ingredients into a separate container; add to egg mixture, folding in carefully. Fold in melted butter.
Divide batter into 6 portions and tint each portion a different colour of the rainbow.
Place batter into individual ziplock bags or a pastry bags
Prepare a cookie sheet by lining it with waxed or parchment paper. 
Draw stripes with the batter onto the parchment, decide whether you want to have long lengthways (parallel) stripes or short perpendicular stripes. Keep in mind that if you make a rectangle shape you will be rolling from the long end. My cake covered about 15"x12" and I used up almost all the batter.
Baked at 375F for about 10-12 minutes until a toothpick inserted comes out clean, the cake is firm to the touch and the edges may be just the slightest bit brown (you don't want the whole cake to be brown, that is overcooked).
Remove from oven and allow to cool slightly.
Flip the cake over onto a clean damp cloth and remove the parchment paper carefully.
Place a second dampened cloth over the cake and flip the cake back over to expose the "good" side (side next to parchment paper).
Remove the top cloth and then roll up the cake into the cloth and allow to cool completely.
Unroll and fill with ice cream then re-roll the cake.
Refrigerate for 1-2 hours to chill completely and allow the setting to set.
Keep refrigerated.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου