Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Νηστίσιμο Τσουρέκι με Ανθρακούχο Νερό - Πολύ Μαλακό - Χωρίς Μίξερ




 

Υλικά για 1 τσουρέκι

για το Προζύμι 
ενάμισι φακελάκι ξηρή μαγιά η νωπή
50 ml χλιαρό νερό
30 γρ αλεύρι
1 πρέζα ζάχαρη

για την ζυμη

125 ml χυμό πορτοκαλιού
125 ml ανθρακούχο νερό
125 ml αραβοσιτέλαιο (μισό στην ζύμη μισό στο ζύμωμα)
140 γρ ζάχαρη
1 κ.γ μαχλέπι,μισό κ.γ κακουλέ,ξύσμα από 2 πορτοκάλια,1 βανίλια
500 γρ αλεύρι για τσουρέκι (η και λιγότερο δε το βάζουμε όλο κατευθείαν)
μισό κ.γ αλάτι

για το μελόνερο
1/4 κούπας χλιαρό νερό
1 κ.σ μέλι

αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι για το γαρνίρισμα

πραλίνα φουντουκιού για το γέμισμα

Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά,τον χυμό,το μισό λάδι και το ανθρακούχο νερό με την ζάχαρη και τα μυρωδικά
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα,τραβώντας την ζύμη από μέσα προς τα έξω για να κάνει ίνες
Δε βάζουμε το χέρι μας σε αυτό το σημείο γιατί θα κολλήσει η ζύμη και θα πάρει πιο πολύ αλεύρι απ'ότι πρέπει
Αφού πάρει το αλεύρι που πρέπει,προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και ζυμώνουμε την ζύμη 5-10 λεπτά μέχρι να μην κολλάει στα χέρια 
Καλύπτουμε το μπολ με την ζύμη με μια μεμβράνη και βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει
Εγώ ανάβω τον φούρνο 2-3 λεπτά στους 70 βαθμούς,τον σβήνω και βάζω μέσα μια πετσέτα για να κάτσει πάνω το μπολ,το καλύπτω με άλλη μια πετσέτα και από κάτω βάζω ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό
Κλείνω την πόρτα και δημιουργώ μια στόφα ,σε 1 ώρα θα έχει φουσκώσει,μπορούμε να αφήσουμε την ζύμη και 3-4 ώρες θα γίνει ακόμα καλύτερη
Αφού φουσκώσει,πλάθουμε το τσουρέκι μας 
Στην μεσαία πλεξούδα βάζω πραλίνα φουντουκιού
Αν η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά,δε θα θέλει έξτρα φούσκωμα η πλεξούδα σε 5 λεπτά θα έχει φουσκώσει
Αλείφουμε με το μελόνερο και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου
Για να μείνει μαλακό στο ψήσιμο βάζουμε στην κάτω σχάρα ένα ταψί με ζεστό νερό,για να κάνει ατμό όσο ψήνεται το τσουρέκι
Το ψήνω στην 2η σχάρα στους 165 C στις αντιστάσεις,για 35-40 λεπτά αν είναι μεγάλο και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο στα μισά του ψησίματος για να μην ξεραθεί από πάνω
Τα μικρά τσουρέκια θέλουν 25-30 λεπτά
Αν ο φούρνος μας δεν είναι δυνατός στα μισά του ψησίματος αφαιρούμε το ταψί και τα ψήνουμε στην κάτω αντίσταση
Όταν βγεί από τον φούρνο το αλείφω με το πινέλο με λίγο από το μελόνερο,στην πάνω μεριά για να μείνει μαλακιά η κόρα του










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου