Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Μαρμελάδα Πορτοκάλι-Μανταρίνι Orange-Clementine Jam

Υλικά
1 κιλό πορτοκάλια (Μόνο ή ψίχα χωρίς την φλούδα,μπορούμε να βάλουμε και μισά μισα μανταρίνια)
4 ποτήρια νερό (1 λίτρο)
800 γρ κρυσταλλική ζάχαρη (ή μισή μισή με μέλι)
1 μήλο τριμμένο χωρίς την φλούδα
1 βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια
Κόβουμε την ψίχα στα 4 και την βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 2 ποτήρια νερό
Την βράζουμε μισή ώρα να μαλακώσει και να πιεί τα ζουμιά της και την πατάμε με ένα πιρούνι
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (τα 2 ποτήρια νερό,την ζάχαρη,το μήλο,την βανίλια και το ξύσμα) και βράζουμε για 40-50 λεπτά,να δέσει
Την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ,ή την πατάμε με 2 πιρούνια
Για να καταλάβουμε ότι έδεσε θα νιώθουμε την μαρμελάδα πιο πηκτή στο ανακάτεμα
Κάνουμε και το τεστ με τα 2 παγωμένα πιατάκια,θα έχουμε βάλει από πριν 2 πιατάκια του καφέ στην κατάψυξη να παγώσουν,θα ρίξουμε πάνω λίγη καυτή μαρμελάδα και θα βάλουμε ξάνα το πιατάκι στην κατάψυξη 1 λεπτό,αν περνάμε το δάχτυλο μας στην μέση και μένει γραμμή η μαρμελάδα έχει δέσει,όσο είναι ζεστή θα είναι αρκετά πιο υδαρής,όσο κρυώνει θα δένει,αλλιώς την βράζουμε κι άλλο και βλέπουμε αν έχει δέσει όσο θέλουμε
Βάζουμε την μαρμελάδα καυτή σε αποστειρωμένα βάζα και τους κλείνουμε το καπάκι
Αφήνουμε να κρυώσει και διατηρούμε εκτός ψυγείου,αφού την ανοίξουμε την βάζουμε στο ψυγείο
Για να αποστειρώσουμε τα βάζα τα ψήνουμε στους 120 C για 15 λεπτά

Ingredients

1 kg of oranges peeled (or half and falf with clementines)
4 glasses of water (1 litre)
800 gr granulated sugar (or half anf half with honey)
1 apple shredded
1 tbsp of vanilla extract
zest of one orange

Peel the oranges
Cut them in 4,put them in a pan with 2 glasses of water,and boil them for 30 minutes to evaporate their juices
Press them with a fork
Add the rest of the ingredients (2 glasses of water,sugar,apple,vanilla and zest) and boil for 40-50 minutes till it thickens
Pulp it with and immersion blender or press it with 2 forks
You will see it has thickened and feel it while stiring it,or
do the test with 2 frozen dishes,before making put 2 small espresso plates in the freezer
Put a tbsp of hot ham on one of the plates and put it in the freezer for 1 minutes,do a line with your finger in the middle,if the line stays the jam has thickened,if it didn't thicken it as more as you like and retest
Pour the hot jam in sterilized har and close them
Let them cool and store in room temperature,after you open them,store in the fridge
To sterilize the jars bake at 120 C for 15 minutes



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου