Υλικά
Για τον κιμά
ελαιόλαδο
2 μεσαία κρεμμύδια τριμμένα η ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
500 γρ χοιρινός κιμάς
1/4 κούπας κόκκινο κρασί
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 κ.σ κέτσαπ
2 μικρά καρότα τριμμένα
1 φύλλο δάφνης
μισός κύβος ζωμός κοτόπουλου
250 γρ ντοματοχυμό
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι,μαύρο πιπέρι,κόκκινο πιπέρι,ρίγανη,κανέλα
Φέτα τριμμένη
2 αυγά
Για το φύλλο για 34 άρι ταψί
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
5 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ ξύδι
1/4 κ.γ αλάτι
Νερό όσο πάρει
Για το λάδωμα
1/4 κούπας αραβοσιτέλαιο
1/4 κούπας ελαιόλαδο
Για τον κιμά
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο
Προσθέτουμε τον κιμά τον σοτάρουμε να αλλάξει χρώμα και τον πατάμε με ένα πιρούνι να διαλυθούν οι σβόλοι,σβήνουμε με το κρασί
Προσθέτουμε την ντομάτα,το κέτσαπ,το καρότο,το μαύρο πιπέρι,το κόκκινο πιπέρι,την κανέλα και την ρίγανη
Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης τον ντοματοχύμο και το αλάτι και καλύπτουμε με ζωμό η με νερό
Αφήνουμε 1 ώρα να σιγοβράσει,μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μείνει με την σάλτσα του
Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό
Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε την φέτα και τα αυγά
Για το φύλλο
Ανακατεύουμε το ξύδι,το ελαιόλαδο,το αλάτι και το νερό,με το αλεύρι ολικής και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 40 λεπτά
Εγώ χωρίσα την ζύμη σε 24 μικρά μπαλάκια σε 6 άδες
Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο
Το κάτω και το πάνω φύλλο απο την 6αδα θα είναι μεγαλύτερο
Βάζουμε το κάθε φύλλο,το ένα πάνω στο άλλο,λαδώνοντας το κάθε ένα μέχρι να τελειώσει η εξάδα
Κλείνουμε τσιμπώντας το κάτω και το πάνω φύλλο
Κάνουμε το ίδιο και με τις άλλες 3 εξάδες
Αφήνουμε την κάθε στοίβα,να ξεκουραστεί 40 λεπτά
Ανοίγουμε 4 φύλλα
Βάζουμε τα 2 από κάτω λαδώνοντας τα,στρώνουμε στην μέση την κρύα γέμιση,κόβουμε τις άκρες και τις βάζουμε από πάνω
Σπεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα
Χαράσουμε την πίτα σε κομμάτα,λαδώνουμε και βρέχουμε λίγο με μούσκεμα χέρια
Ψήνουμε στους 170 C για 40 λεπτά να ρόδισει πάνω κάτω
Σερβίρουμε
Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό
Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε την φέτα και τα αυγά
Για το φύλλο
Ανακατεύουμε το ξύδι,το ελαιόλαδο,το αλάτι και το νερό,με το αλεύρι ολικής και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 40 λεπτά
Εγώ χωρίσα την ζύμη σε 24 μικρά μπαλάκια σε 6 άδες
Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο
Το κάτω και το πάνω φύλλο απο την 6αδα θα είναι μεγαλύτερο
Βάζουμε το κάθε φύλλο,το ένα πάνω στο άλλο,λαδώνοντας το κάθε ένα μέχρι να τελειώσει η εξάδα
Κλείνουμε τσιμπώντας το κάτω και το πάνω φύλλο
Κάνουμε το ίδιο και με τις άλλες 3 εξάδες
Αφήνουμε την κάθε στοίβα,να ξεκουραστεί 40 λεπτά
Ανοίγουμε 4 φύλλα
Βάζουμε τα 2 από κάτω λαδώνοντας τα,στρώνουμε στην μέση την κρύα γέμιση,κόβουμε τις άκρες και τις βάζουμε από πάνω
Σπεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα
Χαράσουμε την πίτα σε κομμάτα,λαδώνουμε και βρέχουμε λίγο με μούσκεμα χέρια
Ψήνουμε στους 170 C για 40 λεπτά να ρόδισει πάνω κάτω
Σερβίρουμε
For the bolognese
1 medium onion chopped
1 whole clove of garlic
300 gr minced veal or pork or beef
1/4 cup red wine
1 big tomato diced
1 tbsp of ketchup
2 small carrots grated
1 bay leaf
half a chicken boulion cube
250 gr tomato juice
chopped parsley
salt, black pepper, red pipper,oregano,cinnamon
1 medium onion chopped
1 whole clove of garlic
300 gr minced veal or pork or beef
1/4 cup red wine
1 big tomato diced
1 tbsp of ketchup
2 small carrots grated
1 bay leaf
half a chicken boulion cube
250 gr tomato juice
chopped parsley
salt, black pepper, red pipper,oregano,cinnamon
feta cheese crumbled
2 eggs
3 cups all purpose flour
1 cup of whole wheat flour
5 tbsp of olive oil
2 tbsp of vinegar
1/4 tsp of salt
water as much needed
For brushing
1/4 cup of vegetable oil
1/4 cup of olive oil
1/4 cup of vegetable oil
1/4 cup of olive oil
For the bolognese
Saute the onion and the garlic
Add in the meat and saute it to change colour
Press it with a spoon so it won't have any lumps
Pour in the wine
Pour in the wine
Add in the diced tomato,ketcup,shredded carrots,black pepper,paprica,cinnamon and oregano
Add in the bayleaf,tomato juice,and salt
Season with salt and cover with water or stock
Let it simmer for over 1 hour till the meat softens and the sauce thickens
At the end add in the parsley
Remove from the heat and add in the feta and the eggs
For the phyllo dough,mix the 2 flours with the salt,vinegar,olive oil and as much water needed
Let it rest for 40 minutes
Divide the dough into 24 small balls in 6 balls for each phyllo
Open each ball in a small phyllo about 5 cm
The bottom and top phyllo of the 6 balls should be larger
Put each of the 6 phyllos on top of each others by brushing each one with the oil
Close them by pinching them on the sides
Do the same with the rest of the balls
Let them rest for 40 minutes
Open each ball with the phyllos,in a thin phyllo
Lay 2 phyllos on the bottom of 34 baking dish,by brushing with oil
Spread the cold filling in the middle
Cut the sides,put them over the filling and cover with the rest of the phyllos
Carve the square pieces on the top
Brush with oil and wet them with wet hands
Bake at 170 C for about 40 minutes till golden on the top and bottom
Let it cool for 10 minutes and serve
At the end add in the parsley
Remove from the heat and add in the feta and the eggs
For the phyllo dough,mix the 2 flours with the salt,vinegar,olive oil and as much water needed
Let it rest for 40 minutes
Divide the dough into 24 small balls in 6 balls for each phyllo
Open each ball in a small phyllo about 5 cm
The bottom and top phyllo of the 6 balls should be larger
Put each of the 6 phyllos on top of each others by brushing each one with the oil
Close them by pinching them on the sides
Do the same with the rest of the balls
Let them rest for 40 minutes
Open each ball with the phyllos,in a thin phyllo
Lay 2 phyllos on the bottom of 34 baking dish,by brushing with oil
Spread the cold filling in the middle
Cut the sides,put them over the filling and cover with the rest of the phyllos
Carve the square pieces on the top
Brush with oil and wet them with wet hands
Bake at 170 C for about 40 minutes till golden on the top and bottom
Let it cool for 10 minutes and serve
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου