Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Αφράτο Κανταΐφι με Καρύδια της Βέφας Αλεξιάδου






Έχοντας φτιάξει άλλες συνταγές ποτέ δεν μου έβγαινε αφράτο και ζουμερό Η συνταγή της κύριας Βέφας είναι η καλύτερη,η παραδοσιακή με μπόλικο βούτυρο και μπόλικο σιρόπι,όπως πρέπει,το πιο Αφράτο Κανταίφι

Υλικά

500 γρ κανταΐφι
300 γρ βούτυρο λιωμένο
100 γρ αραβοσιτέλαιο

Για την γέμιση
μισό κιλό καρύδια ψιλοκομμένα
1/4 κούπας φρυγανιά
2 κ.γ κανέλα
μισό κ.γ γαρίφαλο
2 κ.σ κρυσταλλική ζάχαρη
3 κ.σ νερό η κονιάκ
προαιρετικά 1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι
6 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη 
4 κούπες νερό 
προαιρετικά μισό κιλό γλυκόζη
χυμό από μισό πορτοκάλι και μισό λεμόνι
και αν θέλουμε 1 ξυλάκι κανέλα ή 1 βανίλια


Ξάνουμε το κανταΐφι τραβώντας το και ανοίγοντας το με τα χέρια να μην έχει κόμπους
Το σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα να μην ξεραθεί
Λιώνουμε το βούτυρο και του προσθέτουμε το λάδι
Για την γέμιση ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά,το νερό το βάζουμε για να μην μας σκορπάει η γέμιση
Βάζουμε στην χούφτα μας μια ποσότητα κανταΐφι,βάζουμε λίγη γέμιση στην άκρη και τυλίγουμε σε αφράτο ρολάκι,όχι πολύ σφιχτό γιατί δε θα ρουφήξει το σιρόπι
Αφού τελειώσουμε τα αραδιάζουμε σε 32 άρι ταψί
Περιχύνουμε στο καθένα κουταλιά κουταλιά το λιωμένο βούτυρο όχι όλο μονομιάς,το άσπρο που μένει κάτω στο λιωμένο βούτυρο το πετάμε
Ψήνουμε στους 170 C στην 2η σχάρα του φούρνου μέχρι να ροδίσει
Όσο ψήνεται βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 11 λεπτά
Περιχύνουμε το ζεστό κανταΐφι με το ζεστό σιρόπι,αυτό είναι ένα ακόμα μυστικό για να βγεί αφράτο και σιροπιασμένο ως μέσα,δεν ισχύει ότι σε όλα τα σιροπιαστά θέλει και το 1 κρυο το 1 ζεστό,όπως και στα μελομακάρονα,στα ροξ κλπ θέλει και τα 2 ζεστά
Αφήνουμε 1 βράδυ να ρουφήξει
Το ρουφάει όλο
Γαρνίρουμε με τριμμένο καρύδι και κανέλα και απολαμβάνουμε















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου