Προετοιμασία: 35΄
Ψήσιμο: 30΄ - 35΄
Υλικά για περίπου 40 κομμάτια για το κλασικό μέγεθος του μελομακάρονου και 60 ή 70 μικρά μελομακάρονα, μπουκίτσες
Για τα μελομακάρονα
• 200 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
• 250 γρ. ελαιόλαδο ALTIS
• 25 γρ. υγρή μαργαρίνη culinesse
• 1 κουτ.σούπας ζάχαρη άχνη
• ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
• 1/3 κ.γλ γαρίφαλο, σε σκόνη
• 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 50 γρ .κακάο σε σκόνη
• ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Για το σιρόπι
• 2 νεροπότηρα νερό
• 3 φλιτζάνια ζάχαρη
• 1 στρογγυλή φέτα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι, με τη φλούδα
• 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
• 150 γρ. τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 5 κουτ. σούπας μέλι
Για το στόλισμα
• 3 φλιτζάνια χονδροσπασμένη καρυδόψιχα
Εκτέλεση
Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, τη φέτα λεμονιού και το χυμό, την κανέλα και βράζω για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τη τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύω. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί και μετά αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Για τα μελομακάρονα: Σε μια λεκανίτσα ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τη λιωμένη μαργαρίνη, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι,το κακάο και τη σόδα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ενώ στην πορεία, όσο το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή, όχι σφικτή.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Κόβω το μείγμα σε κομμάτια όσο ένα μεγάλο καρύδι, τα πλάθω πρώτα στρογγυλά και στη συνέχεια τους δίνω το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα. Αν θέλω, βέβαια, απλώνω ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σε μια επιφάνεια, το πιέζω να απλώσει αλλά όχι να λεπτύνει ιδιαίτερα και την κόβω με μικρά κουπ πατ σε διάφορα γιορτινά σχήματα, όπως καμπανούλες, αστέρια, μισοφέγγαρα, χριστουγεννιάτικα δέντρα κ.ά.
Στρώνω με λαδόκολλα δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου ή 2 ρηχά ταψιά και αραδιάζω εκεί τα μελομακάρονα, σε απόσταση 2 - 3 εκ. το ένα από το άλλο. Τα ψήνω για 20-25 λεπτά , μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Οσο είναι ακόμα καυτά, τα βάζω ανά 2 σε μια τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζω για 2 - 3 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι.Προσοχή: Έχει σημασία τα μελομακάρονα να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο. Ετσι, θα σιροπιάσουν τελείως αλλά θα παραμείνουν θρυπτά και ευχάριστα τραγανά, χωρίς να λασπώσουν.
Τα βάζω σε πιατέλες, φτιάχνοντας στρώσεις. Πασπαλίζω κάθε στρώση με άφθονη καρυδόψιχα.
Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου
Preparation: 35
Baking : 30-35
Ingredients for about 40 pieces for classic size melomakarona and 60 or 70 small size, bites
For melomakarona
• 200 g . freshly squeezed orange juice
• 250 g . olive oil
• 25 g melted margarine
• 1 tbsp sugar
• ½ tsp. cinnamon
• 1/3 k.gl clove powder
• 450 g . flour, all -purpose
• 50 g . Cocoa powder
• ½ tsp. baking soda
For the syrup
• 2 water glasses of water
• 3 cups sugar
• 1 round slice and preferably organic lemon with peel
• 2 tsp. lemon juice
• 150 g . grated dark chocolate
• 1 cinnamon stick
• 5 tsp. honey
For garnish
• 3 cups walnuts sliced
For the syrup: In a medium saucepan heat the water , sugar, lemon slice juice and cinnamon and boil for 3 minutes from the time the mixture comes to a boil . Remove from heat , add the grated chocolate and stir . Let the syrup cool for a few minutes and add the honey . Stir well to dissolve and then let the syrup cool completely .
For melomakarona : In a bowl drop the orange juice , olive oil, melted margarine , powdered sugar , cinnamon and clove and stir well with a whisk until combined . Starting to throw in the flour , cocoa and baking soda , stirring constantly with a whire , while along the way, as the mixture tightens , keep stirring with your hands until the dough is soft , not tight .
Preheat oven to 180 ° C.
Shape the mixture into pieces of a big nut, first make them round and then give them the characteristic oval shape. If you want spread a large piece of dough on a surface, then open it but not very thin and cut on various festive shapes such as bells , stars, crescents , Christmas trees , etc.
In 2 baking pans lined with parchment paper arange the melomakarona , within 2-3 cm from each other. Then bake for 20-25 minutes, until golden brown gently.
While still hot , put them for 2-3 seconds into the cold syrop It is important the melomakarona to be hot and the syrup cold . Thus, they would be completely syrupy and pleasantly crunchy Put them into plates , making layers. Sprinkle each layer with walnuts .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου