Ροξάκια με σπιτική ζύμη
η συνταγή ειναι για μέγαλη δόση γίνονται 65 μεσαιά ροξάκια 4 τάψια φούρνου για λιγότερα φτιάξτε την μίση δόση
50 γρ μαγιά νωπή
2 ποτήρια γάλα χλιαρό
1 κ.σ ζάχαρη
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3 αυγά
2 βανίλιες
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
για τη 2η ζύμη
4-5 κ.σ κακάο
1/4 κούπας καρύδια ψιλοκομμένα
1 κ.γ κανέλα
4-5 κ.σ γάλα
Για το σιρόπι
10 κούπες ζάχαρη
10 κούπες νερό
μισό λεμόνι στυμμένο
Ανακατεύουμε τα υλικά ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και πλάθουμε να γίνει μια μαλακιά και ελαστική ζύμη
Χωρίζουμε στα 2 και στη 2η ανακατεύουμε τα υλικά για να φτιάξουμε τη 2η σκουρόχρωμη ζύμη
Αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν σε μπωλ σκεπασμένα με πετσέτα
Αφού φουσκώσουν σε λαδωμένο πάγκο ανοίγουμε σε φύλλο 2-3 εκ την άσπρη ζύμη
Την σκουρόχρωμη ζύμη την κάνουμε μπαστούνι ίδιο μέγεθος με το φύλλο και την βάζουμε στην άκρη του φύλλου
Ρολάρουμε και κόβουμε σε ροξάκια 3-4 εκ
Βάζουμε σε ταψί σστρωμένομε λαδόκολλα και ψήνουμε 25-30 λεπτά να ροδίσουν -δε τα βγάζουμε πριν πάρουν χρώμα γιατί δε θα ρουφήξουν σωστά το σιρόπι
Για το σιρόπι
Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε μόνο πριν ζεσταθεί έπειτα το αφήνουμε να πάρει βράσει και μετράμε 8-10 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά-δεν ανακατεύουμε όσο βράζει
Σιροπιάζουμε τα ζεστά ροξάκια σε καυτό σιρόπι γυρνώντας και από τις 2 πλευρές αφήνοντας τα μέσα για 2-3 λεπτά να σιροπιαστούν από τη κάθε πλευρά συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα ροξάκια
Αραδιάζουμε τα ροξάκια σε ένα μεγάλο ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι που έχει μείνει στη κατσαρόλα και περιμένουμε μέχρι να το ρουφήξουν,να μαλακώσουν και να σιροπιαστούν καλά
Η σκουρόχρωμη μεριά είναι πάντα πιο σιροπιασμένη από την έξω
Βάλτε τα σε αεροστεγή δοχείο για να μη ξεραθούν
Roxakia with homemade dough
The recipe is for a large dose are 65 Medium roxakia mm4 baking pans for less make half the dose
Ingredients
50g fresh yeast
2 cups lukewarm milk
1 tbsp sugar
1 cup olive oil
3 eggs
vanilla extract
1 kilo flour all purpose sifted
for the second dough
4-5 tbsp cocoa
1/4 cup chopped walnuts
1 tsp cinnamon
4-5 tbsp milk
For the Syrup
10 cups of sugar
10 cups water
half a lemon squeezed
Mix the ingredients, add the flour little by little and knead to become a soft and elastic dough
Divide in half and then mix the ingredients to make the second dough dark
Allow them half an hour to rise in a bowl covered with a towel
After they rise, in greased countertop open the white dough into 2-3 cm phyllo
Make the dark dough into a roll the same size as the white dought,put it on the white dough's edge and make a roll
Make the roxakia by cutting mini rolls of 3-4 cm
Place in baking pan lined with parchment paper and bake for 25 to 30 minutes till they golden brown -dont get them out before they are golden brown or they will not suck the syrup right
For the Syrup
Put the sugar and water in a saucepan stir only just before it gets hot then bring it to a boil and let it boil for 8-10 minutes and remove from heat,do not stir while it boils
Then syrup the warm roxakia in the hot syrup by turning them both sides, leaving them in for about 2-3 minutes,continue with the rest of them
Put the roxakia in a large baking dish and pour the syrup that is left in the pot over them and wait until they suck it and become soft and well syroped
The dark side is always more syroped from the outside
Put them in an airtight container so they wont dry
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου