Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Μυρωδάτη Πορτοκαλόπιτα Greek Phyllo Cake with Orange Syrup



Υλικά

1 κούπα αραβοσιτέλαιο (250 γρ)
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (225 γρ)
2 γιαούρτια (400 γρ)
4 αυγά
2 φακελάκια μπέικινγκ πάουντερ
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 βανίλιες 
500 γρ φύλλο κρούστας (απλό η ολικής)

Για το σιρόπι 
δυόμιση ποτήρια νερό
μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι
δυόμιση ποτήρια ζάχαρη
1 φέτα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για 5 λεπτά αφού πάρουν βράση και το αφήνουμε να κρυώσει


Ψιλοκόβουμε το φύλλο μ'ένα ψαλίδι σε μικρά χαρτάκια σαν κομφετί και το αφήνουμε λίγο στον πάγκο να ξεραθεί
Χτυπάμε το λάδι,με τον χυμό την ζάχαρη,το γιαούρτι τα αυγά,το μπέικινγκ πάουντερ,το ξύσμα και την βανίλια
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φύλλο και το ανακατεύουμε στο μείγμα
Το βάζουμε σε λαδωμένη φόρμα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά (για να ρουφήξει το φύλλο)
Ψήνουμε στους 170 C για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει,αν πάρει πολύ χρώμα από πάνω την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο αν δεν έχει γίνει
Σιροπιάζουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι
Είναι πιο νόστιμη αν την αφήσουμε 1 νύχτα στο ψυγείο να κρυώσει και να ρουφήξει το σιρόπι

Την συνταγή την έχω εμπνευσθεί από την Ντίνα Νικολάου,αλλά εγώ βάζω και χυμό πορτοκάλι για το άρωμα και την γεύση

Ingredients

1 cup of sunflower or cornflower oil (250 gr)
juice from 1 orange
1 cup of granulated sugar (225 gr)
2 greek yogurts (400 gr)
4 eggs
2 packets of baking powder
zest of 2 oranges
2 tsp vanilla exract
500 gr phyllo pastry sheets

For the syrup

 glasses of water
half a glass of orange juice 
2 ½ cups sugar

For the syrup boil the ingredients for 5 minutes(after it comes to a boil) and let it cool completely
Chop the phyllo with a scissor in small pieces and leave it on the counter to dry for 20 minutes
Beat the oil with the juice,sugar,yogurt,eggs,baking powder,zest and vanilla
Put in the chopped phyllo and mix to incorporate
Let the mixture stand for 15 minutes so the phyllo will absorb some of the mixture iquids
Bake at 170 C for 35 to 40 minutes or till it's done (if the top takes too much colour before it's done,cover it with foil and continue baking till it's done)
Syrup the hot pie with the cold syrup
Let it cool,to absorb it's syrup and store in the fridge
It taste's better if you let it cool in the fridge for a night


3 σχόλια: