Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Αφράτο ψωμί Χωρίς γλουτένη The Most Moist Gluten free Bread Ever



Υλικά
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
1 πρέζα αλάτι
25 γρ νωπή μαγιά
1 κ.σ μέλι
1 κ.σ ζάχαρη
2 αυγά
4 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.γ ξύδι
100 γρ γιαούρτι
320 ml  νερό (1 ποτήρι και 1/4)




Διαλύουμε την μαγιά στο 1/4  χλιαρό νερό και προσθέτουμε το μέλι και την ζάχαρη,Αφήνουμε να αφρίσει 10 λεπτά
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το ελαιόλαδο,το ξύδι και το γιαούρτι,προσθέτουμε το νερό και το μείγμα της μαγιάς και σιγά σιγά το αλεύρι.
Χτυπάμε να αναμιχθούν
Το μείγμα θα είναι κολλώδες ,βρέχουμε μια σπάτουλα και το στρώνουμε στην φόρμα
Βάζουμε σε λαδωμένη φόρμα και αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45-50 λεπτά
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε σε φέτες
Για να το διατηρήσουμε αφράτο,καλύπτουμε κάθε φέτα με μεμβράνη,τις βάζουμε σε σακούλα τροφίμων και τις βάζουμε στην κατάψυξη
Για να ξεπαγώσουμε τις φέτες τις φρυγανίζουμε η τις αφήνουμε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου
                 


                 



Ingredients

500 gr all purpose flour Gluten free
1 pinch of salt
25g fresh yeast
1 tbsp honey
1 tbsp sugar
2 eggs
4 tbsp olive oil
2 tsp vinegar
100 gr yogurt
320 ml of water (1 and 1/4 cup)



Dissolve the yeast in 1/4 cup of lukewarm water,add in the honey and the sugar and let it rise for about 10 minutes
Sift the flour together with the salt
Beat the eggs,add in the oil,the vinegar and the yogurt.Add in the water and yeast mixture and slowly mix in the flour
Beat utill incorporated
The dough will be sticky ,wet a spatula and spread the dough in a bread pan
Place in a greased bread pan and let it rise for about 30 minutes
Bake at 180 C at a preheated over for 45-50 minutes
Allow it to cool completely and then cut into slices
To keep it fresh,cover each slice with plastic wrap,put them in an airtight bag and store them in the freezer
To unfreeze them you can toast the slices or let them defrost in room temperature







14 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η συνταγή σας. Μία ερώτηση.. αν δεν υπάρχει νωπή μαγιά, ποια είναι η αναλογία σε ξηρή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ένα φακελάκι ξηρή μαγιά γράφει πάνω για 500 γρ αλεύρι :)

      Διαγραφή
  2. Πολυ καλη η συνταγη! εμενα ομως δεν μου πηρε καθολου χρωμα. Τι μπορει να φταιει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θα ήθελε κι άλλο ψήσιμο ή ίσως να έπεσε παραπάνω αλεύρι .έχει να κάνει και με το μείγμα του αλευριού,το έχω κάνει πάνω από 5-6 φορές,στην αρχή μέχρι να βρω τις αναλογίες το έκανα πιο σφιχτό το ζυμάρι,τότε δεν έπαιρνε πολύ χρώμα:)

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για τη συμβουλή αλλά τελικά έφταιγε το αλεύρι!Έχει γίνει η αγαπημένη μου συνταγή. Πολλά μπράβο!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα αντι για ξυδακι και γιαουρτι λογο δυσανεξιας τι μπορω να βαλω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπέρα το ξύδι μπορείτε να μη το βάλετε αλλά το γιαούρτι είναι αυτό που το κάνει αφράτο λογικά η εναλλακτική θα είναι γιαούρτι χωρίς λακτόζη εφόσον δεν μπορείτε να φάτε το κανονικό αλλιώς τυρί κρέμα η κρεμ φρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το γιαουρτι θα μπορουσε να είναι προβειο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα απλά θα έχει πιο έντονη γεύση γιαουρτιού

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η μαγια περιέχει γλουτένη; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα ελένη ανάλογα την μάρκα ίσως περιέχει ίχνη,Απ'όσο ξέρω η ξηρή μαγιά Ήλιος και η νωπή Χελιδόνι είναι χωρίς γλουτένη

      Διαγραφή
  8. Έχω δοκιμάσει τη ζύμη πίτσας και ήταν η καλύτερη.. Τώρα βρήκα και το ψωμί και ξετρελάθηκα. Σε ευχαριστώ πάρα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πώς να φτιάξω ψωμί με ρυζαλευρο λόγω δισανεξιας στην λακτόζη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή