1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
1/4 κ.γ αλάτι
1 κ.σ ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (14 γρ)
8 κ.σ ελαιόλαδο
680 ml χλιαρό νερό (εναλλακτικά για πιο αφράτη ζύμη 400 γρ χλιαρό νερό + 200 γρ γιαούρτι)
Ανακατεύουμε στο αλεύρι που του έχουμε βάλει το αλάτι,την μάγια την ζάχαρη το λάδι και το νερό
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια μαλακιά και κολλώδες ζύμη
Εγώ χρησιμοποίησα μόνο αλεύρι ολικής,επειδή η ζύμη είναι κολλώδες βγαίνει αφράτο,το έχω κάνει βάζοντας στην ζύμη και 200 γρ γιαούρτι αφαιρώντας 200 γρ νερό και βγήκε έξτρα αφράτο και διατηρείται για μέρες
Τις δίνουμε σχήμα με λαδωμένα χέρια,την σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες
Την ζυμώνουμε με λίγο αλεύρι την κάνουμε μπάλα,τις κάνουμε 3 χαρακιές και την ρίχνουμε μέσα στην καυτή γάστρα που έχουμε πυρώσει σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C
Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 C
Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά ύστερα βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να γίνει το ψωμί μας
Όσο είναι ζεστό το τυλίγουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει
Βγαίνει πεντανόστιμο και αφράτο
Την συνταγή την εμπνεύστηκα από εδώ http://www.daddy-cool.gr/sintages/blog-post_17-2.html
Ingredients
1 k.g of whole wheat flour
1/4 tsp salt
1 tbsp of sugar
2 packets of dry yeast (14 gr)
8 tbsp of olive oil
680 ml lukewarm water (or for a moister dough 400 gr lukewarm water+200 gr yogurt)
Mix the flour that your previously put in the salt ,the dry yeast,sugar,oil and water
Mix with a spatula till it becomes a soft and sticky dough
I only used whole wheat flour and it came out soft because it is a moist dough,i also made it by putting 200 gr of yogurt in the dough and removind 200 gr of water,it came out extra moist and kept like that for days
Shape into a ball with oilled hands
Cover with parchment paper and a towel and let it double in size for 2 hours
Knead it with some flour,shape into a ball,carve 3 lines on the top with a knife and put them in the hot pot your previusly heated in a preheated oven at 200 C
Turn your oven at 180 C,close the pot lid and bake for 20-25 minutes
Remove the lid and continue baking for 20 minutes or till the bread is done
While it's still hot cover the bread wirh a towel and let it cool
It comes out moist and delicious
Το λαδι ειναι απαραιτητο, κ αν προσθεσουμε λιγο καλαμποκαλευρο κ προζυμι πειραζει;
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι δεν είναι απαραίτητο ,μπορείς να προθέσεις και προζύμι και καλαμποκάλευρο :)
ΔιαγραφήΑν δεν έχω γάστρα πως θα μπορούσα να το ψήσω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔιαγραφήΔε το έχω δοκιμάσει Ίσως σε βαθύ αντικολλητικό ταψί σκεπασμένο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο από πάνω στην αρχή η σε μια φόρμα κέικ ;)
Διαγραφήισως σε ταψι και σκεπασμενο το ψωμι με ενα μεταλλικο σκευος -λεκανη,(ο στοχος ειναι να ψηθει το ψωμι σε ενα κλειστο καυτο σκευος με τον ατμο)
ΔιαγραφήΑν δεν έχω γάστρα πως θα μπορούσα να το ψήσω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό το ψωμί σας ! Εγώ αντικαθιστω το γιαούρτι με κεφιρ δικό μου και γίνεται πολυ ωραίο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται εξαιρετικό,θα το κάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕ ΑΣΠΡΟ ΑΛΕΥΡΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ?
ΑπάντησηΔιαγραφήφυσικά και γίνεται το έχω ανεβάσει και με άσπρο αν πατήσεις στο γιουτιούμπ χωριάτικο ψωμί γάστρας θα το βρείς στο κανάλι μου dias recipes
ΔιαγραφήΠολυ ωραια συνταγη!! Νοστιμο κ αφρατο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο έφτιαξα και βγήκε τέλειο ευχαριστώ για τη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έφτιαξα τη μισή δόση. Με αλεύρι ολικής & για όλες τις χρήσεις, μισο-μισο. Και γιαούρτι. Έγινε τελειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ