Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Μουσακάς με Σάλτσα Λαχανικών και Μπεσαμέλ Γιαουρτιού No fry Mousaka With Yogurt Bechamel


Υλικά

4-5 μέτριες πατάτες
200 γρ φέτα τριμμένη

Για τον κιμά
ελαιόλαδο
2 μεσαία κρεμμύδια τριμμένα η ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
500 γρ χοιρινός κιμάς 
1/4 κούπας κόκκινο κρασί
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κύβους 
1 κ.σ κέτσαπ
2 μικρά καρότα τριμμένα
1 φύλλο δάφνης
μισός κύβος ζωμός κοτόπουλου
250 γρ ντοματοχυμό
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι,μαύρο πιπέρι,κόκκινο πιπέρι,ρίγανη,κανέλα

Για την σάλτσα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 κ.σ κέτσαπ
250 ml ντοματοχυμό
αλάτι,ρίγανη,μαύρο πιπέρι,πάπρικα γλυκιά
1 κύβο κοτόπουλο

1 φύλλο δάφνης


Για την Μπεσαμέλ
100 γρ βούτυρο η μαργαρίνη ή (6 μέτριες κ.σ μαλακωμένο βούτυρο η μαργαρίνη)
100 γρ αλεύρι ή (6 κ.σ αλεύρι)
800 ml γάλα ή 4 ποτήρια του νερού γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ γιαούρτι
αλάτι,μαύρο πιπέρι,κανέλα ή μοσχοκάρυδο
1 χούφτα κίτρινο τυρί τριμμένο
2 κρόκους χτυπημένους


Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες,στρώνουμε σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα,τις αλατίζουμε,προσθέτουμε ρίγανη,πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 175 C για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν,στα μισά του ψησίματος τις γυρνάμε

Για τον κιμά
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο
Προσθέτουμε τον κιμά τον σοτάρουμε να αλλάξει χρώμα και τον πατάμε με ένα πιρούνι να διαλυθούν οι σβόλοι,σβήνουμε με το κρασί
Προσθέτουμε την ντομάτα,το κέτσαπ,το καρότο,το μαύρο πιπέρι,το κόκκινο πιπέρι,την κανέλα και την ρίγανη 
Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης τον ντοματοχύμο και το αλάτι και καλύπτουμε με ζωμό η με νερό
Αφήνουμε 1 ώρα να σιγοβράσει,μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μείνει με την σάλτσα του
Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό

Για την Σάλτσα
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο
Προσθέτουμε την μελιτζάνα και το κολοκυθάκι
Αφού σοταριστούν προσθέτουμε την ντομάτα,το κέτσαπ τον ντοματοχυμό,κόκκινο πιπέρι,ρίγανη,μαύρο πιπέρι,καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε τον κύβο κοτόπουλο και την δάφνη
Αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα και βγάζουμε την δάφνη

Για την μπεσαμέλ
Λιώνουμε καλά το βούτυρο να μην έχει σβόλους και προσθέτουμε το αλεύρι
Ανακατεύουμε με σύρμα να καβουρδιστεί 30 δεύτερα
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα σταδιακά,αφού ρουφήξει την πρώτη δόση προσθέτουμε την επόμενη
Χτυπάμε συνεχώς το μείγμα με το σύρμα για να διαλυθούν οι σβόλοι
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά,αλάτι,πιπέρι και μοσχοκάρυδο

Στήσιμο

Σε ταψί 33 εκ βάζουμε λίγη σάλτσα κιμά.στρώνουμε  τις ψητές πατάτες και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φέτα,βάζουμε από πάνω την μισό κιμά και στρώνουμε από πάνω την σάλτσα λαχανικών που την έχουμε ανακατέψει με 1 κουτάλα μπεσαμέλ.στρώνουμε τον υπόλοιπο κιμά και την φέτα Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ
Ψήνουμε με στους 175 C για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ
Περιμένουμε να σταθεί 15-20 λεπτά και σερβίρουμε




Ingredients

4-5 medium size potatoes
200 gr feta crumbled

For the bolognese
1 medium onion chopped
1 whole clove of garlic
300 gr minced veal or pork or beef
1/4 cup red wine
1 big tomato diced
1 tbsp of ketchup
2 small carrots grated
1 bay leaf
half a chicken boulion cube
250 gr tomato juice
chopped parsley
salt, black pepper, red pipper,oregano,cinnamon

For the vegetables
1 red onion chopped
1 clove of garlic chopped
1 big eggplant diced into cubes
2 zucchinis diced into cubes
1 tomato diced
1 tbps of ketchup
250 ml tomato juice
salt,black pepper,oregano,sweet paprika
chicken cube
bay leaf

For the bechamel
100 g butter or margarine (6 moderate tbsp softened butter or margarine)
100 g flour (6 tbsp flour)
800 ml milk or 4 glasses of  milk at room temperature
200 gr yogurt
salt, black pepper,cinnamon or nutmeg
1 handful of grated yellow cheese
2 eggs yolks beaten

For the bolognese
Saute the onion and the garlic
Add in the meat and saute it to change colour
Press it with a spoon so it won't have any lumps
Pour in the wine
Add in the diced tomato,ketcup,shredded carrots,black pepper,paprica,cinnamon and oregano
Add in the bayleaf,tomato juice,and salt
Season with salt and cover with water or stock
Let it simmer for over 1 hour till the meat softens and the sauce thickens
At the end add in the parsley

For the vegetables

Saute the onion with the garlic
Add in the eggplant and the zucchini and saute them
Add in tomato,ketchup,tomato juice,paprika,black pepper and oregano,cover with water and add in the chicken cube and bay leaf
Let them simmer till the sauce thickens and remove the bay leaf
Mix the vegetables with the pasta and add in the cheese and the eggs
Spread ove the cheese mix
Beat the eggs with the cream,cinnamon and black pepper and drizlle over the pasta
Cover with foil and bake for 20 minutes at 180 C
Remove the foil and bake for 15 more minutes
Let it cool for 10 minutes and serve

For the bechamel
Melt the butter well so it won\t have any lumps and add the flour
Stir in the flour with a wire whisk and let it roast for 30 seconds
Add the yogurt and the milk gradually ,after the mixture sucks the first dose add the next
Beat the mixture constantly with the wire whish so it won't have any lumps
Remove from the heat and add in the cheese,the egg yolks,salt and pepper and nutmeg

In a 33 cm pan spread some bolognes sauce on the bottom.line over the baked potatoes,sprinkle some feta cheese on the top,cover with half of the bolognese sauce and spread ovet the vegetables that you have mixed with a spoonfull of bechamel
Pour the rest of the bolognese on the top along with the feta and cover with the bechamel
Bake at 175 C fot about 45 minutes till golden
Let it sit fot 15-20 minutes and serve







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου