Υλικά για μια λαμαρίνα φούρνου,όσο θέλουμε διπλασιάζουμε την δόση
μισή κούπα αραβοσιτέλαιο (125 ml)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ κανέλα,
1/4 κ.γ γαρίφαλο
1 βανίλια
1/4 κούπας κρυσταλλική ζάχαρη (55 γρ)
1/4 κούπας χυμό πορτοκάλι (60 ml)
2 κούπες αλεύρι (250 γρ)
1 κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
1 πρέζα αλάτιΣιρόπι
μισή κούπα νερό (125 ml)
μισή κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (100 γρ)
μισή κούπα μέλι (170 γρ)
χυμό από μισό λεμόνι
Ψιλοκομμένα καρύδια,με λίγη κανέλα για το γαρνίρισμα
Για την διπλή δόση
1 κούπα αραβοσιτέλαιο (250 ml)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κ.γ κανέλα
μισό κ.γ γαρίφαλο
2 βανίλιες
μισή κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (100 γρ)
μισή κούπα χυμό πορτοκάλι
4 κούπες αλεύρι (η 400 γρ αλεύρι,100 γρ σιμιγδάλι ή 250 γρ σιμιγδάλι,250 γρ αλεύρι)
2 κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
Σιρόπι
μια κούπα νερό (250 γρ)
μια κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (200 γρ)
μια κούπα μέλι (340 γρ)
χυμό από ένα λεμόνι
Ανακατεύουμε στο λάδι,το ξύσμα πορτοκαλιού,την κανέλα,το γαρίφαλο και την βανίλια
Προσθέτουμε την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού
Τα υγρά υλικά,προαιρετικά τα χτυπάμε στο μίξερ
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι,με το αλάτι και το μπέικινγκ πάουντερ
Ανακατεύουμε απαλά να ενωθεί η ζύμη χωρίς να την ζυμώσουμε
Η ζύμη θα είναι μαλακιά και τριφτή
Πλάθουμε τα μελομακάρονα (25 γρ το ένα ) και τα βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί,χωρίς λάδι,ή σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα
Με ένα πιρούνι τους κάνουμε τρύπες,από πάνω,για να ρουφήξουν καλύτερα το σιρόπι
Τα ψήνουμε στους 175 C για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν,αλλά να μην πάρουν πολύ χρώμα γιατί δε θα ρουφήξουν το σίροπι
Για το σιρόπι βράζουμε την ζάχαρη,το νερό και τον χυμό λεμόνι,για 4 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι να πάρει μια βράση
Σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι,μέσα σε βαθύ ταψάκι
Τα αφήνουμε μια νύχτα η κάποιες ώρες μέχρι να πιούν το σιρόπι
Τα γυρνάμε και από την ανάποδη για να πάει το σιρόπι ως μέσα
Αφού πιούνε το σιρόπι τα γυρνάμε από την καλή τους πλευρά και τα γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα
Με αυτό τον τρόπο,βγαίνουν μαλακά μέσα έξω
Διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί
Ingredients for one oven pan,you double the dose
half a cup of vegetable oil (125 ml)
zest of 1 orange
1 tsp of cinnamon
1/4 tsp of clove powder
1 tsp vanilla extract
1/4 cup of granulated sugar (55 gr)
1/4 cup of orange juice (60 ml)
2 cups of flour (250 gr)
1 tsp of baking powder
1 pinch of salt
Syrup half a cup of water (125 ml)
half a cup of granulated sugar (100 gr)
half a cup of honey (170 gr)
juice of half a lemon
Chopped walnuts,mixed with some cinnamon for garnishing
For the double dose
1 cup of vegetable oil (250 ml)
zest of 2 oranges
2 tsp of cinnamon
1/2 tsp of clove powder
2 tsp vanilla extract
1/2 cup of granulated sugar (100 gr)
1/2 cup of orange juice (125)
4 cups of flour (500 gr) (or 400 gr flour,100 gr semolina or 250 gr semolina-250 gr flour )
2 tsp of baking powder
2 pinches of salt
Syrup
1 cup of water (250 ml)
1 cup of granulated sugar (200 gr)
1 cup of honey (340 gr)
juice of one lemon
With a hand beater mix in the oil,zest,cinnamon,clove powder and vanilla
Add in the sugar and the orange juice
Optionally beat them with a mixer
Add in the flour,baking powder and salt and mix slowly with a spatula and with your hand,
without kneading
The dough should be soft and crumbly
Shape the cookies in an oval shape (25 gr each) and put them in a nonstick pan,or in a pan lined with parchment paper
With a for press lines on each cookie,so they will absorb the syrup
Bake at 175 C for 25-30 minutes,till golden,don't overbake cause they will not absorb the syruo
For the syrup boil the sugar,with the water and orange juice for 4 minutes,add in the honey,bring it to a boil and remove from the heat
Syrup the hot cookies,with the hot syrup inside their pan or a smaller baking dish
Let them soak the syrup for a night or for some hours
Turn them upside down too,so the syrup will go on everyspot of the cookie
After they have sucked all the syrup,flip them over their good side and garnish them with chopped walnuts with some cinnamon
They stay soft and moist for weeks,inside a cookie box
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου