Υλικά
Για το κράμπλ
90 γρ βούτυρο λιωμένο η αραβοσιτέλαιο
125 γρ αλεύρι (1 κούπα)
1 πρέζα αλάτι
60 γρ ζάχαρη (8 κ.σ)
μισό κ.γ κανέλα
1 βανίλια ή 1/4 κ.γ μαχλέπι
Για το κέικ
4 αυγά
450 γρ ζάχαρη (2 κούπες)
1 κούπα αραβοσιτέλαιο (250 ml)
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι baking powder
μισό κ.γ κανέλα
1 κ.γ μαχλέπι
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
400 γρ γιαούρτι
Για τήν γέμιση με κανελοζάχαρη
2 κ.σ κρυσταλλική ζάχαρη (30 γρ)
1 κ.γ κανέλα
προαιρετικά 150 γρ καρύδια ψιλοκομμένα η σταφίδες
η μπορούμε να στρώσουμε φέτες μήλου λεπτοκομμένες
Για το κράμπλ ανακατεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι,το αλάτι,την ζάχαρη,την κανέλα και την βανίλια και το βάζουμε στο ψυγείο
Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά να φουσκώσουν,και προσθέτουμε την ζάχαρη και το λάδι
Προσθέτουμε το άσπρο αλεύρι,το αλεύρι ολικής,το αλάτι,το baking powder,την κανελα,το μαχλέπι,την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού,εναλλάξ με το γιαούρτι
Στρώνουμε το μισό μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα,,με αποσπόμενο πάτο και για την γέμιση πασπαλίζουμε στην μέση ψιλοκομμένα καρύδια, ή σταφίδες,με κανελοζάχαρη ή και σκέτη κανελοζάχαρη ή μπορούμε να στρώσουμε φέτες μήλου λεπτοκομμένες
Στρώνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα,βάζουμε το κράμπλ σπάζοντας το σε διάφορα σημεία
Ψήνουμε στους 175 C για 40-45 λεπτά,αν χρειαστεί καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί το κράμπλ
Αφήνουμε να κρυώσει καλά,και σερβίρουμε
Ingredients
For the crumble
90 gr melted butter or vegetable oil
125 gr all purpose flour (1 cup)
1 pinch of salt
60 gr of granulated sugar (8 tbsp)
half a tsp of cinnamon
1 tsp of vanilla extract
For the cake
4 eggs
450 gr granulated sugar (2 cups)
250 ml vegetable oil (1 cup)
2 cups of all purpose flour
2 cups of whole wheat flour
1 pinch of salt
20 gr baking powder
half a tsp of cinnamon
1 tsp of mahlepi powder
1 tbsp of vanilla extract
zest of one orange
400 gr greek yogurt
For the filling
2 tbsp of granulated sugar (30 gr)
1 tsp of cinnamon
optionally 150 gr chopped walnuts,raisins or 2 apples thinly sliced
For the crumble mix the butter,with the flour,salt,sugar,cinnamon and vanilla and put in the fridge
Beat the eggs with a hand beater and add in the sugar and the oil
Add in the flours,salt,baking powder,cinnamon,mahlepi powder,orange zest and vanilla,alteranting it with the yogurt
Pour half of the mixture in a greased springform pan and in the middle spinkle chopped,walnuts or raisins with cinnamon sugar,or plain cinnamon sugar,or thinly sliced apples
Pour over the leftover mixture and spread the crumble on the top by breaking it into pieces
Bake at 175C for 40-45 minutes and if needed cover the top with foil so the crumble won't burn
Let it cool well and serve
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου