Υλικά
για το κέικ
155 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 κούπα και 1/3)
2 κ.σ κακάο (10 γρ)
1 κ.γ baking powder
1 πρέζα αλάτι
6 αυγά (χωρισμένα κρόκοι,ασπράδια)
200 γρ κρυσταλλική ζάχαρη (1 κούπα)
2 κ.σ αραβοσιτέλαιο (30 ml)
1 βανίλια
για το κέικ
155 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 κούπα και 1/3)
2 κ.σ κακάο (10 γρ)
1 κ.γ baking powder
1 πρέζα αλάτι
6 αυγά (χωρισμένα κρόκοι,ασπράδια)
200 γρ κρυσταλλική ζάχαρη (1 κούπα)
2 κ.σ αραβοσιτέλαιο (30 ml)
1 βανίλια
Για την γέμιση
2 μόρφατ
2-3 κ.σ άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
1 κ.σ κακάο
4 κ.σ πραλίνα φουντουκιού
2-3 κ.σ γάλα
2 μόρφατ
2-3 κ.σ άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
1 κ.σ κακάο
4 κ.σ πραλίνα φουντουκιού
2-3 κ.σ γάλα
Για την βουτυρόκρεμα
250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ άχνη
4 κ.σ κακάο
1 βανίλια
4-5 κ.σ κρέμα γάλακτος
για την επικάλυψη σοκολάτας
225 γρ κουβερτούρα
225 γρ κρέμα γάλακτος
Για το κέικ
Χτυπάμε τα ασράδια με 100 γρ από την ζάχαρη σε μαρέγκα
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και προσθέτουμε και το λάδι
Ανακατεύουμε την μαρέγκα λίγη λίγη και προσθέτουμε τα στερεά υλικά,με μια σπάτουλα
Στρώνουμε λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου (40 x 34) και απλώνουμε το μείγμα
Ψήνουμε για 16-18 λεπτά στους 170 C
Όσο το κέικ ψήνεται πασπαλίζουμε μια λαδόκολλα με άχνη ζάχαρη
Γυρνάμε πάνω στην λαδόκολλα το ζεστό κέικ,αφαιρούμε την λαδόκολλα από πάνω (αυτήν που το ψήσαμε) και το ρολάρουμε στην λαδόκολλα που πασπαλίσαμε ζάχαρη άχνη
Το αφήνουμε να κρυώσει
Για την γέμιση χτυπάμε την φυτική σαντίγι,με την άχνη,την βανίλια,την πραλίνα φουντουκιού,το κάκαο και το γάλα
Στρώνουμε στο κρύο ρολό την κρέμα και το ξαναρολάρουμε
Για την βουτυρόκρεμα χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει,προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη,την βανίλια και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε τουλάχιστον 10 λεπτά
Από πάνω το καλύπτουμε με βουτυρόκρεμα (εγώ ανακάτεψα την βουτυρόκρεμα με την φυτική σαντιγί που περίσσεψε)
Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν οι κρέμες
Για την επικάλυψη σοκολάτας
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί,σχεδόν να πάρει βράση
και καλύπτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα
Αφήνουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε να λιώσει
Αφήνουμε 15 σε θερμοκρασία δωματίου και περιχύνουμε το κρύο ρολό
Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει
Του φτιάχνουμε γραμμές με ένα πιρούνι για να μοιάζει με κορμός (πριν σφίξει εντελώς η επικάλυψη σοκολάτας)
Το διακοσμούμε με ροζέτες με την κρέμα που περίσσεψε,μαρέγκες,κερασάκια κλπ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου