Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Γλυκιά Κολοκυθόπιτα με Καρύδια και Χωριάτικο Φύλλο


 
Υλικά
για την γέμιση

2 κούπες και 1/4 πολτός κολοκύθας (550 γρ)
1/4 κούπας ζάχαρη (50 γρ )
2 κ.σ φρυγανιά ή βρώμη
2 αυγά
1κ.γ κανέλα
1 βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μισή κούπα καρύδια ψιλοκομένα

Για το φύλλο

7 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ ξύδι
1  κ.γ αλάτι
Νερό όσο πάρει

Για το λάδωμα
1/4 κούπας αραβοσιτέλαιο
1/4 κούπας ελαιόλαδο

Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια,μαζί με την φλούδα
Την βάζουμε στο μέγαλο ταψί του φούρνου,την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στους 180 C για 1 ώρα,μέχρι να μαλακώσει η ψίχα
Βγάζουμε την ψίχα της κολοκύθας και την πατάμε με 2 πιρούνια να γίνει πουρές 
Αφήνουμε να κρυώσει
Για το φύλλο
Ανακατεύουμε το ξύδι,το ελαιόλαδο,το αλάτι και το νερό,με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 40 λεπτά
Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια 
Αφήνουμε να ξεκουραστούν 20 λεπτά
Τα ανοίγουμε σε μικρά στρογγυλά πιτάκια
Το κάτω και το πάνω φύλλο απο την θα είναι μεγαλύτερο
Βάζουμε το κάθε φύλλο,το ένα πάνω στο άλλο,λαδώνοντας το κάθε ένα μέχρι να τελειώσει η εξάδα
Κλείνουμε τσιμπώντας το κάτω και το πάνω φύλλο
Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα μπαλάκια 
Αφήνουμε την κάθε στοίβα,να ξεκουραστεί 40 λεπτά
Ανοίγουμε 2 φύλλα
Στρώνουμε το 1 φύλλο σε λαδωμένο ταψί,βάζουμε στην μέση την κρύα γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο
Χαράζουμε σε κομμάτια και βρέχουμε την πίτα με λίγο νερό,με τα χέρια μας
Ψήνουμε στους 175 C για 45-50 λεπτά να ρόδισει πάνω κάτω






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου