Υλικά
Για 2 λαμαρίνες φούρνου για 85 μελομακάρονα
2 κούπες αραβοσιτέλαιο (500 ml)
1 κούπα χυμό πορτοκάλι (250 ml)
1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (200 γρ)ξύσμα από 4 πορτοκάλια
4 κ.γ κανέλα
1 κ.γ γαρίφαλο
4 βανίλιες
1 κ.γ γαρίφαλο
4 βανίλιες
8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1000 γρ αλεύρι)
4 κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
4 πρέζες αλάτι
Σιρόπι
2 κούπες νερό (500 γρ)
2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη (400 γρ)
2 κούπες μέλι (680 γρ)
Σιρόπι
2 κούπες νερό (500 γρ)
2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη (400 γρ)
2 κούπες μέλι (680 γρ)
καρύδια για το πασπάλισμα
Ανακατεύουμε το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιού και την ζάχαρη
και προσθέτουμε,το ξύσμα πορτοκαλιού,την κανέλα,το γαρίφαλο και την βανίλια
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι,με το αλάτι και το μπέικινγκ πάουντερ
Ανακατεύουμε απαλά να ενωθεί η ζύμη χωρίς να την ζυμώσουμε
Η ζύμη θα είναι μαλακιά και τριφτή
Πλάθουμε τα μελομακάρονα (25 γρ το ένα ) και τα βάζουμε σε αντικολλητικά ταψιά,χωρίς λάδι
Με ένα πιρούνι τους κάνουμε τρύπες,από πάνω,για να ρουφήξουν καλύτερα το σιρόπι
Τα ψήνουμε στους 165-170 C για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν,αλλά να μην πάρουν πολύ χρώμα γιατί δε θα ρουφήξουν το σιρόπι
Για το σιρόπι βράζουμε την ζάχαρη,το νερό και το μέλι για 5 λεπτά
Σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι,μέσα σε βαθύ ταψάκι
Τα αφήνουμε μια νύχτα η κάποιες ώρες μέχρι να πιούν το σιρόπι
Τα γυρνάμε και από την ανάποδη για να πάει το σιρόπι ως μέσα
Αφού πιούνε το σιρόπι τα γυρνάμε από την καλή τους πλευρά και τα βάζουμε σε σχάρα να στραγγίσουν λίγο
Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια
Με αυτό τον τρόπο,βγαίνουν μαλακά μέσα έξω
Διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί
Ανακατεύουμε απαλά να ενωθεί η ζύμη χωρίς να την ζυμώσουμε
Η ζύμη θα είναι μαλακιά και τριφτή
Πλάθουμε τα μελομακάρονα (25 γρ το ένα ) και τα βάζουμε σε αντικολλητικά ταψιά,χωρίς λάδι
Με ένα πιρούνι τους κάνουμε τρύπες,από πάνω,για να ρουφήξουν καλύτερα το σιρόπι
Τα ψήνουμε στους 165-170 C για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν,αλλά να μην πάρουν πολύ χρώμα γιατί δε θα ρουφήξουν το σιρόπι
Για το σιρόπι βράζουμε την ζάχαρη,το νερό και το μέλι για 5 λεπτά
Σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι,μέσα σε βαθύ ταψάκι
Τα αφήνουμε μια νύχτα η κάποιες ώρες μέχρι να πιούν το σιρόπι
Τα γυρνάμε και από την ανάποδη για να πάει το σιρόπι ως μέσα
Αφού πιούνε το σιρόπι τα γυρνάμε από την καλή τους πλευρά και τα βάζουμε σε σχάρα να στραγγίσουν λίγο
Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια
Με αυτό τον τρόπο,βγαίνουν μαλακά μέσα έξω
Διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί
*Τα ταψία τα ψήνω ξεχωριστά,όσο ψήνεται το ένα κάνω την μισή δόση σιροπιού και τα σιροπιάζω,ύστερα ψήνω τα δεύτερα και φτιάχνω και το υπόλοιπο σιρόπι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου