Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Κλασικό Τσουρέκι της Βέφας Αλεξιάδου Χωρίς Μίξερ Challah Bread No mixer Recipe




Υλικά


300 γρ κρυσταλλική ζάχαρη ή 400 για πιο γλυκά

2 κ.γ μαχλέπι
2 κ.γ κακουλέ
2 βανίλιες
250 ml γάλα
100 γρ νωπή μαγιά (διαλυμένη σε 50 ml από το γάλα με 2 κ.σ ζάχαρη και 3 κ.σ αλεύρι)
6 αυγά
1000-1200 αλεύρι για τσουρέκια 
1 κ.γ αλάτι
200 γρ βούτυρο
1 ασπράδι χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμμα 
αμύγδαλο φιλέ


Λιώνουμε την ζάχαρη με τα μπαχαρικά,στο καυτό γάλα
Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα
Προσθέτουμε και την φουσκωμένη μαγιά και λίγο λίγο το αλεύρι για τσουρέκια,μαζί με το αλάτι,ανακατεύοντας από έξω προς τα μέσα κυκλικά
Θα μας βγει μια ζύμη που κολλάει αλλά θα ξεκολλήσει αφού βάλουμε το λιωμένο βούτυρο
Βάζουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο από την έξω μεριά της ζύμης και διπλώνουμε σταυρωτά τραβώντας την ζύμη από έξω προς τα μέσα για να κάνει τις ίνες
Αυτό το κάνουμε με διαλείμματα για 10 λεπτά
Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακιά,το αλεύρι που θα πάρει θα το βάλουμε τώρα πριν τα φουσκώματα,καθόλου στο πλάσιμο
Αφήνουμε να φουσκώσει 1-2 ώρες
Θα δούμε και στο 2ο φούσκωμα αν πλάθεται η ζύμη,αλλιώς όταν την ξεφουσκώσουμε της βάζουμε μια χούφτα αλεύρι να δούμε να κρατάει το σχήμα της
Αφήνουμε να ξαναφουσκώσει,σε μπωλ σκεπασμένο με μεμβράνη και μια πετσέτα,την βάζουμε σε ζεστό δωμάτιο η σε σβηστό φούρνο προθερμασμένο 2-3 λεπτά στους 70 C
Αφού ξαναφουσκώσει χωρίζουμε σε μπαλάκια και πλάθουμε τις πλεξούδες χωρίς καθόλου αλεύρι,θα πρέπει να κρατάνε το σχήμα τους εφόσον κάναμε σωστά την ζύμη
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να ξαναφουσκώσουν
Τα αλείφουμε με ασπράδι χτυπημένο με λίγο γάλα και τα γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ
Ψήνουμε στου 160-170 C για 30-35 λεπτά
Τα προσέχουμε στο ψήσιμο μετά τα 25-30 λεπτά ίσως χρειαστεί να τα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο,δε τα θέλουμε με πολύ σκούρο χρώμα
Τα τυλίγουμε ζεστά με μεμβράνη και τα διατηρούμε 2-3 μέρες
Για το γλάσο ανακατεύουμε 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο με όση ζάχαρη άχνη πάρει και γαρνίρουμε τα τσουρέκια
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου