Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικα κεκάκια με σταφίδες και γλάσο Christmas cakes with raisins and Royal icing



Για το κέικ :

½ κούπα ( 120 γρ)  βούτυρο η μαργαρίνη η αραβοσιτέλαιο
1 κούπα ( 200 γρ ) ζάχαρη
2 αυγά
1 βανίλια σε σκόνη ή 1 κουταλιά της σούπας ( 15 ml ) εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα απο μισό πορτοκάλι
2 κούπες  ( 250 g )  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μιση κουταλάκια του γλυκού  μπέικιν πάουντερ
μισή κούπα σταφίδες (80 γρ)
1 πρέζα Αλάτι 
( 200 ml ) γιαούρτι 

Για το γλάσο
2 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
3 κούπες άχνη ζάχαρη (380 με 430 γρ ανάλογα πόσο σφιχτό θέλουμε το γλάσο)

χρώματα Ζαχαροπλαστικής

Για το κέικ
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ,ένα κάθε φορά μέχρι να ενωθούν προσθέτουμε και το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα
Κοσκινίζουμε ελαφρά το αλεύρι , το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου σε τρείς δόσεις,εναλλάξ με το γιαούρτι
Στο τέλος αναμιγνύουμε με μια σπάτουλα τις σταφίδες
Βουτυρώνουμε την φόρμα και γεμίζουμε στα 2/4 με την ζύμη για το κέικ,η ζύμη είναι αρκετά σφιχτή για αυτό την στρώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα η μ’ένα κουτάλι 
Ψήνουμε στους 175 C για 20 λεπτά περίπου μέχρι να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέντρο του κέικ 


Για το γλάσο
Χτυπάμε τα ασπράδια να αφρατέψουν
Προσθέτουμε 3 κούπες άχνη ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε
Μοιράζουμε σε μπωλάκια και χρωματίζουμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής
Αν βάλουμε υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής το γλάσο θα αραιώσει και θα χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλη άχνη ζάχαρη για να σφίξει

Αν είναι πολύ σφιχτό αραιώνουμε με μισή κ.γ νερό

Royal icing πηγή http://www.joyofbaking.com/RoyalIcing.html







INGREDIENTS:

FOR THE CAKE:


½ cup (120 g) of unsalted butter or margarine or vegetable oil

1 cup (200 g) sugar
2 eggs
1 tbsp (15 ml) vanilla extract
zest of half an orange
2 cups (250 g) all purpose flour
2 and half tsp baking powder
1 tsp (5 ml) salt
1 1/3 cup (200 ml) sour cream or yogurt

For the icing


2 egg whites

3 cups of powdered sugar (380 to 430 gr depending on how thick we want it)

food coloring

Preheat the oven to 350F/176C.

Beat the butter and the sugar until fluffy. Add the eggs one at a time until combined. Add the vanilla extract and the zest
Sift the flour, baking powder and salt.
Add to the butter mixture in three doses, alternately with the sour cream.
Add in the raisins and fold them in with a spatula 
Spray a spring form pan with baking spray, fill 2/4 with the batter ,the batter is quite thick so you will spread it in the pan with a spoon or with a spatula
Bake for 20 minutes aproximatelly at 176 C or till a toothpick comes out clean of the center of the cake

For the icing
Beat the egg whites till frothy
Add 3 cups of powdered sugar gradually and beat till thickened
Divide into bowls and colour with food colourings
If you add liquid food colouring the icing will become more liquid and you will need to add more sugar
If the icing is too thick add half a tsp of water

Royal icing source http://www.joyofbaking.com/RoyalIcing.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου