185 ml ελαιόλαδο ελαφρύ
120 ml χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα από 2 πορτοκαλια
90 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
190 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
190 γρ πολέντα
μισό κ.γ σόδα
1 κ.γ κανέλα
μισό κ.γ γαρίφαλο
2 βανίλιες
Σιρόπι
250 ml νερό
250 γρ ζάχαρη
250 γρ μέλι
Ανακατεύουμε στο λάδι,τον χυμό πορτοκαλιού και την ζάχαρη
Προσθέτουμε το αλεύρι και την πολέντα,με την σόδα,την κανέλα,το γαρίφαλο και τις βανίλιες
Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μια λαδερή και τριφτή ζύμη
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τρυπάμε από πάνω με ένα πιρουνάκι
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 175 C μέχρι να ροδίσουν
Για το σιρόπι σιγοβράζουμε το νερό με την ζάχαρη το μέλι και τον χυμό λεμόνι για 4-5 λεπτά αφού πάρει βράση
Όσο τα μελομακάρονα είναι χλιαρά,τα βάζουμε στο καυτό σιρόπι έχοντας το στην αρχή στο μάτι στο 1,βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα
Τα αφήνουμε για 5 λεπτά να ρουφήξουν το σιρόπι,ή ανάλογα πόσο σιροπιαστά τα θέλουμε τα αφήνουμε μέχρι να δοκιμάσουμε πόσο μελώθηκαν
Δεν πρέπει να βράζει το σιρόπι γιατί θα ζαχαρώσει
Δεν θα διαλυθούν γιατί το αλεύρι χωρίς γλουτένη και η πολέντα τα κάνει αρκετά τραγανά
Τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα από την ανάποδη πλευρά,για να πάει το σιρόπι ως μέσα,τα ξανατουμπάρουμε και αν θέλουμε τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι
Τα βάζουμε σε καθαρή λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν
Τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι
Διατηρούμε σε αεροσκευές δοχείο
Ingredients
185 ml olive oil
120 ml orange juice and zest of 2 oranges
90 gr granulated sugar
190 gr gluten free all purpose flour
190 gr polenta
half a tsp of baking soda
1 tsp of cinnamon
half a tsp of clove powder
2 tsp of vanilla extract
Syrup
250 ml water
250 gr granulated sugar
250 ml of water
Add in the flour,polenta,baking soda,cinnamon,clove powder and vanilla
Mix till you have formed an oily and crumbly dough
Shape the cookies and pinch them with a smal fork on the top
Bake for 20-25 minutes at 175 C till golden
For the syrup.in medium heat boil the water with the sugar,the honey and the lemon juice for 4-5 minutes after it comes to a boil
While the cookies are warm,put them into the hot syrup you have over the lowest heat
Let them soak the syrup for 5 minutes,or till they are as syroped as you like
Do not let the syrup to boil again so it won't caramelise
Don't worry they wont become crumbly because the gluten free flour and polenta makes them crunchy
Line them over parchment upside down,so the syrup will soak inside,and turn them upside down again
Pour the rest of the syrup over them if you want
Put them over a clean parchment and let them cool
Garnish them with chopped walnuts on the top
Store them in an airtigh container
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου