Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

Ζουμερά Μελομακάρονα με Σιμιγδάλι Greek Christmas Honey Syroped Cookies,with Semolina





















Υλικά
μισή κούπα αραβοσιτέλαιο (125 ml)
μισή κούπα ελαιόλαδο (125 ml)
1/4 κούπας ρετσίνα (60 ml)
1/4 κούπας χυμό πορτοκάλι (60 ml)
μισό κ.γ σόδα
μισή κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (110 γρ)
2 κούπες αλεύρι (250 γρ)
1 πρέζα αλάτι
250 γρ σιμιγδάλι ψιλό (σχεδόν μιάμιση κούπα η μία κούπα ψιλό σιμιγδάλι είναι 170 γρ)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια,1 κ.γ κανέλα και 1/4 μισό κ.γ γαρίφαλο
2 βανίλιες,1 κ.γ μπέικινγκ πάουντερ

Σιρόπι
μια κούπα νερό
μια κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
μια κούπα μέλι
χυμό από μισό λεμόνι

Ανακατεύουμε στο λάδι με το χυμό πορτοκάλι και την ρετσίνα ,την σόδα και προσθέτουμε και την ζάχαρη
Προσθέτουμε τα στερέα υλικά,το αλεύρι,την κανέλα,το γαρύφαλλο,το ξύσμα,την βανίλια και το μπέικινγκ πάουντερ
Αναμιγνύουμε από έξω προς τα μέσα και προσθέτουμε και το σιμιγδάλι
Η ζύμη θα γίνει μαλακιά και λαδερή,αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κ.σ αλεύρι
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τρυπάμε με το πιρούνι η τους κάνουμε σχέδιο με το πιρούνι η τον τρίφτη
Αν τα πλάσουμε κι από κάτω έχουν ένα μικρό κοίλωμα πιέζοντας με το δάχτυλο στην μέση,λένε ότι ρουφάνε καλύτερα το σιρόπι
Ψήνουμε στους 175 C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν χρώμα
Για το σιρόπι Βράζουμε την ζάχαρη,το νερό,τον χυμό λεμονιού και το μέλι για 5 λεπτά αφού πάρουν βράση
Βουτάμε τα καυτά μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά η όσο θέλουμε να ρουφήξουν
Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα αναποδογυρίζουμε από την ανάποδη για να πάει παντού το σιρόπι
Τα ξαναγυρνάμε τα περιχύνουμε με λίγο σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο καρύδι
Τα αραδιάζουμε πάνω σε πιατέλα το ένα πάνω στο άλλο
Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη η τα βάζουμε σε κουτί μπισκότων
Με τις μέρες θα γίνονται πιο μαλακά και σιροπιασμένα,ειδικά αυτά που έχουμε βάλει κάτω κάτω
Το μισό σιμιγδάλι μισό αλεύρι κάνει τα μελομακάρονα πολύ ζουμερά,όσο είναι ζεστά θα σας φανούν αρκετά μαλακά αλλά όσο κρυώνουν τρομάζουν και ρουφάνε μέσα το σιρόπι κι απέξω γίνονται πιο τραγανά όχι όμως τόσο τραγανά όσο με σκέτο αλεύρι και λίγο σιμιγδάλι
Για να γίνουν και από έξω και από μέσα μαλακά σαν κουρκουμπίνια φτιάχνουμε το διπλάσιο σιρόπι τ τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα περίχυνουμε με το καυτό σιρόπι,τα αφήνουμε από 1 ώρα μέχρι μια νύχτα να ρουφήξουν όσο θέλουν και να γίνουν μαλακά
Είτε τα κάνουμε μόνο με αλεύρι,η με αλεύρι και μια κούπα σιμιγδάλι ο μόνος τρόπος να ρουφήξουν και να γίνουν μέσα και έξω μαλακά είναι να κάτσουν στο σιρόπι να ποτίσουν
Έχει χρόνια που τα φτιάχνω με γνωστές συνταγές που τα αφήνουν μόνο μισό λεπτό μέσα και εμένα σαν μπισκότα από έξω δεν μ'αρέσουν

Ingredients
half a cup of vegetable oil (125 ml)
half a cup of olive oil (125 ml)
1/4 cup of greek retsina or beer (60 ml)
1/4 cup of orange juice
half a tsp of baking soda
half a cup of granulated sugar (110 gr)
2 cups of all purpose flour (250 gr)
1 pinch of salt
250 gr fine semolina (almost one cup and a half,one cup of fine semolina is around 170 gr)
zest of 2 oranges,1 tsp and 1/4 of cinnamon,half a tsp of clove powder.2 tsp vanilla extract,1 tsp of baking powder

For the syrup
1 cup of water
1 cup of granulated sugar
juice of half a lemon
1 cup of honey


Mix in the oil,with the orange juice and retsina the baking soda and the sugar
Add in the ,flour,orange zest,cinnamon,clove powder,vanilla and baking powder
Mix in,in circle motion from the outside to inside to fold in the dry ingredients and add in the semolina
The dough will become soft and oily,if needed add in 1-2 tbsp of flour
Shape the melomakarona,and pinch them with a fork on the top or press them with a fork or into a grater
If you press them in the bottom,on the middle with your finger a little old greek housewifes say they will absorb their syrup better
Bake at 175 C for about 30 minutes,till golden
For the syrup boil the sugar,water.lemon juice and honey for 5 minutes,after it comes to a boil
Put the hot cookies into the hot syrup and let them in for 2-3 minutes or as syropes as you like
Line them over parchment paper by turning over on their bottom side so the syrup will suck inside
Turn them over again and pour some more syrup on the top with a spoon
Sprinkle them over with them walnuts
Line them over a plate one on top of each other and cover the plate with plastic wrap
Or store them into a biscuit box
As the days pass they will become more syroped especially the ones you have putted on the bottom
The recipe with half the flour with half the semolina makes the cookies softer and more syroped,while their hot they may look to soft to you but as they cool it seems like they get scared and they suck the syrop inside and become syroped and moist inside and more tender on the outside
To become soft on the outside and on the inside too,make double the syrop,line the hot cookies on the pan and pour them over with the syrop
Let them sit in the syrop and suck as much as they want for an hour to one night
Whether the recipe calls for only flour,or flour with a cup of semolina the only way to become soft inside and outside is to let them soak in the syrup
For many years i used to let them in for only half a minute,because i heard what the celebrity chefs said.i didn't like them because they were like biscuits




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου