Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Ζουμερή Γαλοπούλα Στην Γάστρα και Γέμιση με Κιμά και Κάστανα



 

Υλικά

2 καρότα κομμένα σε λωρίδες
2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
1 ματσάκι σέλινο
1 σκελίδα σκόρδο

Για το αρωματικό βούτυρο
250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη
πάπρικα γλυκιά
μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
χυμό από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

1 ολόκληρο πορτοκάλι και 1 λεμόνι

1 γαλοπούλα 3.5 κιλά

Για την γέμιση

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
300 γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 κ.σ πελτέ
1/4 κούπας κόκκινο κρασί
200 ml ντοματοχυμό
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,πάπρικα γλυκιά,1 πρέζα κανέλα
1/4 κούπας ρύζι νυχάκι
1/4 κούπας σταφίδες
1/4 κούπας κάστανα βρασμένα
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Βάζουμε στην γάστα τα καρότα,τα κρεμμύδι,το σκόρδο και το σέλινο
Αλείφουμε την γαλοπούλα με το αρωματικό βούτυρο και βάζουμε και κάτω από το στήθος
Βάζουμε μέσα στην γαλοπούλα ένα κομμένο πορτοκάλι και ένα λεμόνι και τις δένουμε τα μπούτια
Από πάνω πασπαλίζουμε με έξτρα κόκκινο πιπέρι
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε με κλειστό καπάκι για 1,5 ώρα στους 180 C
Ψήνουμε 45 λεπτά για κάθε κιλό
Γυρνάμε την γαλοπούλα κάθε 40 λεπτά και την βρέχουμε με το ζουμί που έχει βγάλει
Την ψήνουμε άλλη 1,5 ώρα χωρίς καπάκι και τις σκεπάζουμε τα μπούτια με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν
Αφού ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο,κλείνουμε το καπάκι και την αφήνουμε 15 λεπτά
Όταν δούμε ότι τα μπούτια ξεκολλάνε εύκολα,είναι έτοιμη
Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε

Για την γέμιση σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο
Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε να πάρει χρώμα
Προσθέτουμε τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί
Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό και τα μυρωδικά,καλύπτουμε με νερό και βράζουμε να μαλακώσει ο κιμάς
Βάζουμε το ρύζι,τις σταφίδες και τα κάστανα και λίγο νερό ακόμα και βράζουμε άλλα 20 λεπτά να φουσκώσει το ρύζι
Στο τέλος,προσθέτουμε τον μαϊντανό 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου