Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Μαρμελάδα Κάστανο Άλειμμα για Το Ψωμί,για Κέικ,Κουλουράκια κλπ Chestnut Jam - Delicious Chestnut Spread


Υλικά

1 κιλό κάστανα ωμά (με το καθάρισμα μου βγήκαν 650 γρ)
350 γρ κρυσταλλική ζάχαρη (1 κούπα και 3/4)
μισό κ.γ κανέλα
1 βανίλια
250 ml νερό (1 κούπα)

Για να καθαρίσουμε εύκολα τα κάστανα τους χάρασουμε ένα σταυρό στην μια πλευρά
Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά
Τα βάζουμε λίγα λίγα σε μια καθαρή πετσέτα τα τυλίγουμε και τα αφήνουμε 5 λεπτά να ιδρώσουν
Τα υπόλοιπα τα κρατάμε μέσα στο ζεστό νερό 
Δοκίμασα να τα βάλω όλα μαζί μέσα στην πετσέτα αλλά αυτά που θα κρυώσουν όσο περνάει η ώρα καθαρίζονται πολύ δύσκολα
Βγάζουμε ένα ένα από την πετσέτα και όσο είναι ζεστό καθαρίζεται πανεύκολα και η εξωτερική και η εσωτερική φλούδα
Το σημαντικό είναι να είναι ζεστά για να καθαρίζονται για αυτό κρατάμε τα υπόλοιπα στο ζεστό νερό
Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζονται ολόκληρα,αλλά αν τα θέλουμε για μαρμελάδα,γέμιση η πουρέ δεν μας πειράζει αν σπάσουν
Το πιο χρονοβόρο κομμάτι είναι αυτό,για αυτό καλύτερα να τα καθαρίσουμε,να τα βάλουμε στο ψυγείο και να φτιάξουμε την μαρμελάδα την επόμενη ημέρα

Καλύπτουμε τα κάστανα με νερό,δεν έχει σημασία πόσο,γιατί θα τα βράσουμε να μαλακώσουν
Τα βράζουμε για μισή ώρα περίπου να δούμε ότι μαλάκωσαν
Τα κάνουμε πουρέ με το ραβδομπλέντερ
Προσθέτουμε την ζάχαρη,την κανέλα,την βανίλια και την μία κούπα νερό
Βράζουμε για 25 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει,ανακατεύωντας για να μην μας πιάσει από κάτω
Όσο είναι ζεστή θα είναι πιο υδαρής και καθώς κρυώνει θα γίνει πιο πυχτή
Βάζουμε μια κουταλιά σε ένα πιατάκι το βάζουμε λίγο στην κατάψυξη να κρυώσει και βλέπουμε αν έδεσε
Την βάζουμε ζεστή σε αποστηρομένο βάζο και αφού την ανοίξουμε την διατηρούμε στο ψυγείο
Για να τα αποστηρώσουμε τα βάζουμε στον φούρνο στους 120 C για 15 λεπτά
Μπορούμε να την αλείψουμε στο ψωμί,να γεμίσουμε κέικ,μπισκότα κ.α 



Ingredients

1 k.g raw chestnuts (with the peeling they came out 650 gr)
350 gr granulated sugar (1 cup and 3/4)
half a tsp of cinnamon
1 tsp of vanilla extract
250 ml water (a cup)

To peel the chestnuts easier
Carve a cross on the side of each chestnut
Boil the chestnuts for 10 minutes
Put them a few at a time at a clean towel,cover them and let them sit for 5 minutes,so they will sweat cause of the heat
We keep the rest of them in the boilling water
I also tried it by covering all the chestnuts at once inside the towel,but once they start cooling,peeling them becomes way harder
Peel off each chestnut one by one,while it's still warm it peels of easy
The trick is too keep them warm,till you peel all of them
With this trick they peel of and stay whole,but it does'nt matter if they break if use them for jam,puree or fillings

Cover the chestnuts with water,it doest't matter how much because you will boil them till soften
Boil them for about half an hour
Blend them with an immersion blender
Add in the sugar,cinnamon,vanilla extract and the cup of water
Boil for about 25 minutes till thicken,by stirring often so it won't stick at the bottom of the pan
While it's hot it will be more liquid,after it cools it will become thicker
Put a tbsp of the jam in a small plate,put it in the freezer for a minute to cool and see if it has thickened
Put it in a hot in a sterilised jar and store it in the fridge after opening it
To sterilise the jars bake them at 120 C for 15 minutes
Use it to spread it on bread,fill cakes,biscuits etc.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου