Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Τσουρέκια της Ζαναέ Χωρίς Μίξερ Παραδοσιακή Συνταγή



Αυτή η συνταγή εμφανίστηκε στα 70s από την μάρκα μαγιάς Ζαναέ Η συνταγή αυτή είναι η πρώτη συνταγή που ήταν γραμμένη πάνω στην μαγιά Και είναι και η πιο σωστή στα υγρά για να βγούν αφράτα τα τσουρέκια Εγώ την διαίρεσα για να μας βγεί η δόση για 1 κιλό αλεύρι.Εγώ προσθέτω και ένα 1 γιαουρτάκι για να βγεί η ζύμη μαλακιά και τα τσουρέκια πολύ αφράτα .έτσι η ζύμη πριν το φούσκωμα κολλάει,αφού φουσκώσει την πλάθω με έξτρα αλεύρι να πάρει σχήμα και αφού ξαναφουσκώσει πλάθο σε πλεξούδες,αν δε τις κάνουμε πλεξούδες και βάλουμε την ζύμη κατευθείαν σε φόρμες για κέικ η ψωμί ,θα βγάλουμε τα πιο αφράτα τσουρέκια σαν 7 days γιατί η ζύμη μας θα μείνει απαλή χωρίς την προσθήκη αλευριού


Για το προζύμι

4 μαγιές νωπές 100 γρ ή 4 φακελάκια ξηρή μαγιά
150 ml χλιαρό νερό
200 γρ αλεύρι για τσουρέκι


Για την ζύμη
250 ml χλιαρό γάλα 
250 γρ γιαούρτι (είναι δική μου προσθήκη κάνει την ζύμη πολύ αφράτη και τα τσουρέκια μαλακά)
300 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
2 κ.γ μαχλέπι
2 κ.γ κακουλέ
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 βανίλιες
4 αυγά και 1 ασπράδι για το άλειμμα
800 γρ αλεύρι για τσουρέκι
1 κ.γ αλάτι
150 αραβοσιτέλαιο ή μισό μισό με λιωμένο βούτυρο

Ανακατεύουμε τα υλικά για το προζύμι και το αφήνουμε 10 λεπτά,σε ζεστό μέρος να φουσκώσει 

Στο χλιαρό γάλα ανακατεύουμε την ζάχαρη
Προσθέτουμε τα αυγά να διαλυθούν και το φουσκωμένο προζύμι
Ανακατέουμε το γιαούρτι και σιγά σιγά το αλεύρι και τραβάμε την ζύμη από μέσα προς τα έξω
Ή ζύμη μας θα είναι μαλακιά και θα κολλάει,προσθέτουμε το λάδι με το βούτυρο και ζυμώνουμε να γίνει μια απαλή η ζύμη
Αμά δεν προσθέσουμε το γιαούρτι η ζύμη μας θα είναι πιο συμπαγής
Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος 1-2 ώρες να φουσκώσει
Την πατάμε να ξεφουσκώσει και την διπλώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο,να δούμε ότι κρατάει το σχήμα της για να κάνουμε αργότερα τις πλεξούδες
Αφήνουμε 40 λεπτά να ξαναφουσκώσει
Πλάθουμε τις πλεξούδες μας λίγες λίγες,μέχρι να φτιάξουμε την πρώτη μας λαμαρίνα θα έχουν φουσκώσει σε 10 λεπτά,δε θέλουν πολύ φούσκωμα για να μην μας πέσουν στο ψήσιμο
Τις υπόλοιπες τις πλάθουμε όσο ψήνουμε τις πρώτες
Αλείφουμε με ασπράδι αυγού χτυπημένο με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ
Ψήνουμε στους 170 C για 30-35 λεπτά να μας ροδίσουν πάνω κάτω
Προσέχουμε να μην πάρουν πολύ χρώμα,μετά τα 20 λεπτά τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο
Δε θέλουμε να μας βγούν σκληρά ,θα τα βγάλουμε όσο είναι μαλακά για να μην μας στεγνώσουν
Μπορούμε να τα κάνουμε γεμιστά,να τα καλύψουμε με σοκολάτα η γλάσο ζάχαρης
Θα δείτε αμέσως ποσο αφράτα βγαίνουν χάρη στο γιαούρτι και το προζύμι,μην φοβάστε το γιαούρτι δεν αφήνει γεύση



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου