Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Νηστίσιμο Παστίτσιο με Κιμά Σόγιας η Μανιταριών και Νηστίσιμη Μπεσαμέλ


Υλικά

500 γρ μακαρόνια για παστίτσιο Νο 2
200 γρ νηστίσιμο τυρί τριμμένο

Για τον κιμά σόγιας

ελαιόλαδο
2 ποτήρια σόγια 
6 ποτήρια νερό
2 μεσαία ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
2 καρότα τριμμένα
1 πρέζα κανέλα
1 φύλλο δάφνης
1 κύβος ζωμός λαχανικών
250 γρ ντοματοχυμό
1 κ.σ κέτσαπ
αλάτι,μαύρο πιπέρι,κόκκινο πιπέρι,ρίγανη
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τον κιμά μανιταριών

ελαιόλαδο
2 μεσαία ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1 πρέζα ζάχαρη
2 καρότα τριμμένα
500 γρ άσπρα μανιτάρια
μισό ποτήρι άσπρο κρασί
1 ξυλάκι κανέλας
1 φύλλο δάφνης
1 κυβός ζωμός λαχανικών
250 γρ ντοματοχυμό
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι,μαύρο πιπέρι,κόκκινο πιπέρι,ρίγανη

Για την μπεσαμέλ
100 γρ βούτυρο η μαργαρίνη ή (6 μέτριες κ.σ μαλακωμένο βούτυρο η μαργαρίνη)
100 γρ αλεύρι ή (6  κ.σ αλεύρι)
1000 ml γάλα σόγιας η αμυγδάλου (με γάλα σόγιας γίνεται πιο κρεμώδες)
αλάτι,μαύρο πιπέρι,1 πρέζα μοσχοκάρυδο η κανέλα

Βράζουμε τα μακαρόνια αλ ντέντε τα στραγγίζουμε και τα λαδώνουμε


Για την μπεσαμέλ
Λιώνουμε καλά το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι
Ανακατεύουμε με σύρμα να καβουρδιστεί λίγο
Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά,αφού ρουφήξει την πρώτη δόση προσθέτουμε την επόμενη
Χτυπάμε συνεχώς το μείγμα με το σύρμα για να μην έχει σβόλους
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μια πρέζα κανέλα


Για τον κιμά σόγιας
Μέσα στο καυτό νερό προσθέτουμε την σόγια και την αφήνουμε να φουσκώσει 10 λεπτά εκτός φωτιάς
Την στραγγίζουμε

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο
Προσθέτουμε την σόγια,το καρότο,την ντομάτα,τα μπαχαρικά μας,το φύλλο δάφνης,τον ντοματοχυμό,το κέτσαπ,ζωμό λαχανικών και νερό να την καλύψει

Αφού δέσει η σάλτσα προσθέτουμε τον μαϊντανό 

Για τον κιμά μανιταριών
Για τον κιμά σ' ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε το τριμμένο σκόρδο 
Βάζουμε τα μανιτάρια στο μούλτι αφού τα έχουμε ξεφλουδίσει και χτυπάμε να γίνουν ψιλοκομμένα σαν κιμάς
Τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι,σόταρουμε να πάρουν χρώμα και σβήνουμε με το κρασί

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και νερό να καλυφθούν τα μανιτάρια και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου ως που να δέσει η σάλτσα

Ανακατεύουμε 1 κουτάλα μπεσαμέλ με τα μακαρόνια και τους βάζουμε το τριμμένο τυρί
Στρώνουμε τα μισά σε λαδωμένο ταψί και προσθέτουμε από πάνω τον κιμά
Καλύπτουμε από πάνω με τα υπόλοιπα μακαρόνια 
Καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και την στρώνουμε ομοιόμορφα
Ψήνουμε στους 175C για 45 λεπτά να ροδίσει η μπεσαμέλ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου