Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Αμερικάνικη Μηλόπιτα Ολικής Αλέσεως Whole Wheat American Apple Pie


Υλικά για την ζύμη

μιάμιση κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (185 γρ)
1 κούπα και 1/3 αλεύρι για όλες τις χρήσεις (165 γρ)
1 κ.σ κρυσταλλική ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
180 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
μισή κούπα νερό (125 ml)

Για την γέμιση

8 μεγάλα μήλα,ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (μισοφέγγαρα)
μισή κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (125 γρ)
μιάμιση κ.γ κανέλα
1 βανίλια
4 κ.σ αλεύρι
1 κ.σ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα

Ανακατεύουμε τα πρώτα 5 υλικά με το χέρι η με το μίξερ
Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο (μπορεί να μη το πάρει όλο)
Αφού γίνει η ζύμη την καλύπτουμε με με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες

Ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 2 μέρη
Ανοίγουμε σε 2 φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 26 εκ η μια φόρμα για τάρτα και βάζουμε το πρώτο φύλλο
Κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν
Αλείφουμε τις γωνίες με λίγο χτυπημένο αυγό για να κολλήσει το επάνω φύλλο
Βάζουμε από πάνω την γέμιση με τα μήλα και καλύπτουμε με το 2ο φύλλο
Τσιμπάμε τις άκρες για να κλείσουν τα 2 φύλλα
Αλείφουμε με αυγό και κάνουμε 4 μικρές χαρακιές στην μέση σαν σταυρό με ένα μαχαίρι για φεύγουν οι ατμοί
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει και το πάνω και το κάτω φύλλο
Τα τελευταία 10 λεπτά καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση,αν χρειάζεται για να πάρει χρώμα το κάτω φύλλο
Αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα να κρυώσει πριν την σερβίρουμε
Σερβίρουμε χλιαρή η κρύα με μια μπάλα παγωτό ή πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη


Ingredients for the dough
one and a half cup of whole wheat flour (185 gr)
1 cup and 1/3 cup of all purpose flour (165 gr)
1 tbsp of granulaled sugar
1 pinch of salt
180 gr butter at room temperature
half a cup of water (125 ml)

For the filling

8 big apples peeled and thinly sliced
half a cup of granulated sugar (125 gr)
one tsp and a half cinnamon
1/4 tsp vanilla powder
4 tsbp of flour
1 tbsp of butter at room temperature

1 beaten egg for brushing

Mix the first 5 ingredients by a hand or mixer
Add the water,not all at once (it may not take it all)
After the dough is formed cover it with plastic wrap and put it in the fridge for at least 2 hours

Mix the ingredients for the filling

Take the dough out of the fridge and separate it into 2 balls
Open into 2 sheets in a floured surface
Brush a 26 cm pan with butter and put over the first sheet
Cut of the leftover edges
Brush the edges with the egg so the upper sheet will stick
Pour in the filling and cover with the second sheet
Pinch the sides so the dough will stick
Brush the top with egg and carve 4 small line in the middle like a cross,so the steam will be released while baking
Bake at 175 C for about 1 hour till golden on the top,on the last 10 minutes cover the top with foill and bake at the oven bottom resistance for the bottom crust to golden
Let it cool for at least 30 minutes before serving
Serve it warm with ice cream or garnish with powdered sugar



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου