Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ αλάτι
1 κ.σ ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (14 γρ)
8 κ.σ ελαιόλαδο
680 ml χλιαρό νερό
Από το προηγούμενο βράδυ,ανακατεύουμε στο αλεύρι το αλάτι,την ξηρή μάγια την ζάχαρη το λάδι και το νερό
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια μαλακιά ζύμη
Σκεπάζουμε με με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει στο ψυγείο για 12 ώρες (μια νύχτα)
Την επόμενη μέρα,ζυμώνουμε με λίγο αλεύρι,την κάνουμε μπάλα και την ρίχνουμε μέσα στην καυτή γάστρα που έχουμε πυρώσει σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C
Τις κάνουμε 2 χαρακιές
Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 C
Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά,ύστερα βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για 25 λεπτά ακόμα μέχρι να γίνει το ψωμί μας
Όσο είναι ζεστό το τυλίγουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει
Βγαίνει πεντανόστιμο και αφράτο
Ingredients
1 k.g of whole wheat flour
1/4 tsp salt
1 tbsp of sugar
2 packets of dry yeast (14 gr)
8 tbsp of olive oil
680 ml lukewarm water (or for a moister dough 400 gr lukewarm water+200 gr yogurt)
Mix the flour that your previously put in the salt ,the dry yeast,sugar,oil and water
Mix with a spatula till it becomes a soft and sticky dough
I only used whole wheat flour and it came out soft because it is a moist dough,i also made it by putting 200 gr of yogurt in the dough and removind 200 gr of water,it came out extra moist and kept like that for days
Shape into a ball with oilled hands
Cover with parchment paper and a towel and let it double in size for 2 hours
Knead it with some flour,shape into a ball,carve 3 lines on the top with a knife and put them in the hot pot your previusly heated in a preheated oven at 200 C
Turn your oven at 180 C,close the pot lid and bake for 20-25 minutes
Remove the lid and continue baking for 20 minutes or till the bread is done
While it's still hot cover the bread wirh a towel and let it cool
It comes out moist and delicious
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου