Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

Πεντανόστιμη Κοτόπιτα με Κρέμα και Σπιτικό Χωριάτικο Φύλλο με την μέθοδο,Ήλιος


 

Για την γέμιση

3 κ.σ αλεύρι
3 κ.σ ελαιόλαδο
400 ml γάλα ή ζωμό κοτόπουλο
1 αυγό
1 πρέζα κανέλα
200 γρ μοτσαρέλα
150 γρ φέτα
1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη
1 καρότο βρασμένο κομμένο σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ξερό,ψιλοκομμένο και σοταρισμένο
500 γρ κοτόπουλο που μας περίσσεψε (ξεψαχνισμένο)
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη
άνηθο ψιλοκομμένο

Βράζουμε το κοτόπουλο,μαζί με τα καρότα και ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο η χρησιμοποιούμε κοτόπουλο που μας περίσσεψε

Ζεσταίνουμε το λάδι,ανακατεύουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τον ζωμό σιγά σιγά μέχρι να δέσει

Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τα μπαχαρικά,τα τυριά,το αυγό,την ντομάτα το καρότο,τον άνηθο και το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο
Το ξεψαχνίζουμε και το ανακατεύουμε με τα καρότα,την ντομάτα,το κρεμμύδι,την φέτα και τα κίτρινα τυριά και την κρέμα


Για το φύλλο για την λαμαρίνα του φούρνο

8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ ξύδι
8 κ.σ ελαίολαδο
2 αυγά
νερό ή γάλα όσο πάρει

για το άλλειμα 
200 ml αραβοσιτέλαιο ή μισό μισό με ελαιόλαδο 


Για την ζύμη
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι,το ξύδι,το λάδι,τα αυγά και το νερό ή το γάλα
Αφήνουμε 40 λεπτά να ξεκουραστεί

Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μπάλες
Ανοίγουμε σε λεπτό στρογγυλό φύλλο
Βάζουμε στην μέση του κύκλου ένα πιο μικρό μπολάκι και το χαράζουμε,γύρω γύρω ακτινωτά σε 8 μέρη 
Λαδώνουμε τα φύλλα και βάζουμε τα 8 κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο στην μέση του κύκλου
Καλύπτουμε τα κομμάτια τραβώντας τα εξωτερικά φύλλα που περισσεύουν και κλείνουμε από κάτω
Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο φύλλο
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες ,σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή στο ψυγείο
Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε χωριάτικο φύλλο
Αν θέλουμε φτιάχνουμε και περισσότερα,πιο λεπτά φύλλα ,ανάλογα με το ταψί μας
Το κάτω φύλλο το κάνουμε λίγο πιο χοντρό,για να συκρατεί την γέμιση
Στρώνουμε από πάνω την γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα
Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν στις άκρες και τα γυρνάμε σε κόθρο
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω)
Την λαδώνουμε και την πασπαλίζουμε με λίγες σταγόνες νερό
Ψήνουμε στους 175 C για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί πάνω κάτω (την βάζουμε και στις κάτω αντιστάσεις για 10 λεπτά αν χρειαστεί)
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου