Υλικά
50 γρ νωπή μαγιά
2 κ.σ ζάχαρη
2 κ.σ αλεύρι
30 ml χλιαρό νερό
60 ml αραβοσιτέλαιο
150 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
2 κ.γ μαχλέπι
2 κ.γ κακουλές
1 βανίλια
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κούπα κολοκύθι (220 γρ) βρασμένο και τριμμένο ή ψημένο (στο μούλτι)
500 γρ αλεύρι για τσουρέκι
1.4 κ.γ αλάτι
2 κ.σ μαργαρίνη
Ζαχαρόνερο 1/4 κούπας χλιαρό νερό ανακατεμένο με 2 κ.σ ζάχαρη
Σουσάμι
Για την κολοκύθα
Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια,βγάζουμε τα σπόρια και την ψήνουμε στους 170 C για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει η ψίχα
Αφαιρούμε την ψίχα και την περνάμε από το μούλτι
Την αφήνουμε σε σουρωτήρι και την πατάμε να στραγγίσει
Για την μαγιά
Διαλύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό,την ζάχαρη και το αλεύρι και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει
Στο λάδι,με το μαχλέπι,το κακουλε.το ξύσμα και τον χυμό,προσθέτουμε την φουσκωμενη μαγιά,την ζαχαρη και την κολοκυθα
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε από έξω προς τα μέσα,να γίνει μια μαλακιά ζύμη
Στο τέλος προσθέτουμε την μαργαρίνη
Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και με μια πετσέτα και φήνουμε την ζύμη να φουσκώσει
Πλάθουμε σε πλεξούδα αλείφουμε με ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι
Ψήνουμε στους 175 C για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει
Αφήνουμε να κρυώσει και ύστερα κόβουμε σε φέτες
Όσο είναι ζεστό το τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθεί η αφράτο
Η κολοκύθα το δίνει την υγρασία που χρειάζεται για είναι αφράτο
Ingredients
50 gr of fresh yeast
30 ml lukewarm water
2 tbsp of granulated sugar
2 tbsp of flour
60 ml of vegetable oil
150 gr granulated sugar
2 tsp mahlepi powder
2 tsp of cardamon powder
1 tbsp of vanilla extract
zest and juice of one orange
cup of boilled or baked shredded pumpkin puree (220 gr)
500 gr of bread flour
1/4 tsp of salt
2 tbsp of margarine
For the pumpkin puree,slice the pumpkin,remove the seeds and bake it at 175 C for about an hour ,remove the pumpkin from the peel,with a spoon,put in a sieve and press it to remove it's juices
Put it in a blender
In the oil with the orange juice and zest,mahlepi,cardamon and vanilla add in the proofed yeast and sugar
Add in the pumpkin puree and the flour with the salt slowly
Mix to shape a soft dough and at the end add in the margarine
Cover the bowl with plastic wrap and a towel and leeave it to double in size
Shape into braids,brush with sugar water and sprinkle some sesame seeds and bake at 175 C fro 30-35 minutes or till golden
Let it cool and then serve
Or while warm cover with plastic wrap to keep it fresh
The pumpkin gives moisture to the dough and makes it fluffy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου