Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

Τονοκεφτέδες και Πατατατοκεφτέδες Greek Tuna fish balls and Potato Croquettes


















Υλικά για  τους Τονοκεφτέδες

2 τόνοι κονσέρβα σε νερό στραγγισμένοι (300 γρ)
2 μεγάλα Κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 αυγό
ψίχα από 3 -4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
ντομάτα κομμένη σε κυβάκια χωρίς τα σπόρια
1 πρέζα ζάχαρη
μαϊντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο φρέσκο
2-3 κουταλιές αλεύρι
1 κ.σ μουστάρδα
2-3 κ,σ φρυγανιά
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη
Για το πανάρισμα
αλεύρι
αυγό
φρυγανιά ανακατεμένη με κόκκινο πιπέρι ,αλάτι και μαύρο πιπέρι

Σοτάρουμε το τριμμένο ξερό κρεμμύδι προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο
Στραγγίζουμε τον τόνο και τον πατάμε με τα χέρια να φύγουν τα υγρά,τον βάζουμε σε ένα σουρωτύρι και ύστερα τον πατάμε  με ένα πιρούνι
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά Προσέχουμε στο αλάτι γιατί ο τόνος είναι ήδη αλμυρός
Αν το μείγμα βγει υγρό προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να πλάθεται
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει
Πλάθουμε κεφτεδάκια με λαδωμένα χέρια και πανάρουμε σε αλεύρι,αυγό,φρυγανιά
Τηγανίζουμε λίγα λεπτά να ροδίσουν
Αν θέλουμε τα βάζουμε σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα,τα περιχύνουμε με λίγο λάδι και τα ψήνουμε στους 180C για 20 λεπτά περίπου να πάρουν χρώμα







Υλικά για τους πατατοκεφτέδες
4-5 Πατάτες βρασμένες
λίγο Τυρί φέτα τριμμένο
λίγη γκούντα τριμμένο
1 αυγό
3-4 κουταλιές Αλεύρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
ρίγανη,αλάτι και πιπέρι
Αλάτι,πιπέρι,ρίγανη
Για το πανάρισμα
αλεύρι
αυγό
φρυγανιά

Πατάμε τις πατάτες μ'ένα πιρούνι να γίνουν πουρές,αλατίζουμε και βάζουμε τα τυριά το αυγό και τα μπαχαρικά
Ανακατεύουμε τα υλικά να γίνει ένα πηχτό μείγμα,βάζοντας 3-4 κ.σ αλεύρι μπορεί να πάρει και λίγο παραπάνω για να πλάθονται και βάζουμε στο ψυγείο 1 ώρα να σφίξει
Πλάθουμε και πανάρουμε
Τηγανίζουμε ως που να ροδίσουν






Ingredients for the tuna fish balls 
2 tunas canned in water,drained (300 gr)
1 red onion, grated 
3 green onions chopped
1 clove of garlic crushed
o3 -4 slices of stale bread (wet and dried)
tomato cut into cubes seeded 
1 pinch of sugar
2-3 tablespoons flour 
1 egg 
2-3 tbspbreadcrumbs
1 tbsp of mustard
chopped parsley 
fresh spearmint
salt, pepper, oregano 

For coating 
flour 
egg 
breadcrumbs mixed with red pepper,salt and black pepper

Saute the red onion and add the green onion and the garlic
Strain the tuna,press it with your hands to squeeze it's juices and press it with a fork
Mix all the ingredients together 
Watch the salt because the tuna is already salty 
Put the mixture in the fridge for 1 hour 
Shape into meatballs with oiled hands and coat them in flour, egg, and breadcrumbs 
Fry a few minutes till golden brown
If you want put them in a baking pan lined with parchment paper, drizzle them with some olive oil and bake at 180C for 20 minutes till golden brown

Ingredients for the Potato Croquettes
4-5 boiled potatoes 
some grated feta cheese
some grated gouda cheese
1 egg 
3-4 tablespoons flour 
1 pinch of nutmeg
Salt, pepper, oregano 
For coating
flour 
egg 
toast 

Press the potatoes with a fork mash them and add in the cheeses,the egg and the herbs
Mix the ingredients together, put 3-4 tbsp flour as much as it gets to become a pliable mixture,refrigerate for 1 hour
Shape them and coat them in flour,egg and breadcrumbs
Fry them til golden brown


                                 

1 σχόλιο: