Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ζύμη για αφράτα πεινιρλί και κρουασανάκια Fluffy Greek Peinirli -Boat shape Pizza or easy croissants




Υλικά
για τη ζύμη

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
4 κ.σ λάδι
25 γρ νωπή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
1 γιαούρτι 220 γρ
χλιαρό νερό όσο πάρει

Υλικά για πεινιρλί
σάλτσα ντομάτας η τοματοπελτές ανακατεμένος με 1 κ.σ λάδι και λίγο ρίγανη
τυριά τριμμένα -κασέρι ,γκούντα,ένταμ,κεφαλοτύρι
ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
προαιρετικά
1 αυγό για το κάθε πεινιρλί

Για κρουασανάκια γλυκά
πραλινα σοκολάτας παγωμένη από το ψυγείο
ή μαρμελάδα

Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σ'ένα μπολ και του κάνουμε μια λακούβα με το χέρι στη μέση
Σε λίγο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και προσθέτουμε 1 πρέζα ζάχαρη,την προσθέτουμε στο αλεύρι μαζί με το λάδι και το γιαούρτι και ανακατεούμε
Προσθέτουμε και λίγο νερό ακόμα όσο χρειαστεί για να γίνει μια εύπλαστη ζύμη
Ζυμώνουμε 5 λεπτά να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη και βάζουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένο με πετσέτα,ως που να διπλασιαστεί σε μέγεθος μισή με μια ώρα
Μπορούμε να βάλουμε το μπολ σε σβησμένο φούρνο,με ανοιχτό το φωτάκι μόνο,για να φουσκώσει πιο γρήγορα
Αφού φουσκώσει την χωρίζουμε σε μπαλάκια ,ένα για κάθε πεινιρλί
Ανοίγουμε με το χέρι σε σχήμα βαρκούλας,αλείφουμε με λίγο νερό στις άκρες και τις γυρνάμε
Τοποθετούμε τα πεινιρλί σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα και τους βάζουμε σάλτσα,ζαμπόν,τυριά και ντομάτα
Ψήνουμε  για 35-40 λεπτά στους 175C να ροδίσουν
Αν θέλουμε 15 λεπτά πριν είναι έτοιμα σπάμε στο καθένα 1 αυγό από πάνω, αφού κάνουμε ένα βαθούλωμα με ένα κουτάλι πάνω στο λιωμένο τυρί του κάθε πεινιρλί

Για κρουασανάκια γλυκά η αλμυρά κόβουμε τη ζύμη σε τριγωνάκια και βάζουμε στην άκρη 1 μικρή κουταλιά γέμιση
Τυλίγουμε σε κρουασάν και ψήνουμε 30 λεπτά στους 175C μέχρι να ροδίσουν

Tip-Αν θέλουμε αφού φτιάξουμε τα πεινιρλί τα αφήνουμε σε σβηστό φούρνο 20 λεπτά ακόμα για να φουσκώσουν λίγο ακόμα .Όταν κάνουμε 2ο φούσκωμα γίνονται πιο αφράτα το ίδιο ισχύει και για την ζύμη της πίτσας


Ingredients

For the dough

4 cups flour, all-purpose
1 pinch of salt
4 tbsp olive oil
25g fresh yeast
1 pinch of sugar
1 greek yoghurt 220g
lukewarm water as much as it needs

For the peinirli
Tomato sauce or tomato paste mixed with 1 tbsp of oil and oregano
grated cheeses-greek kaseri, gouda, edam, Parmesan or kefalotyri cheese
tomatoes, cut into thin slices
optional
1 egg for each peinirli

For Croissants Sweets
chocolate praline frozen in the refrigerator
or jam

Put the flour mixed with salt in a bowl and make a puddle with your hand in the middle
In some lukewarm water, dissolve the yeast and add 1 pinch of sugar, add the yeast to the flour along with the oil and the yogurt and mix
Add a little more water as much as it needs to make a pliable dough
Knead for about 5 minutes to make a smooth and elastic dough and place it in a greased bowl covered with a towel, to double in size for half an hour to 1 hour
We can put the bowl in switched off oven with only the light open,to rise faster
After it's doubled in size split the dough in small balls one for each peinirli
We open each ball into boat shape,brush the edges with some water and fold them
Place them in a pan lined with parchment paper and cover its with sauce, ham, cheese and tomato slices
Bake for 35-40 minutes at 175C till golden browned
If you want 15 minutes before their done,break an egg on the top of each one, after making a small puddle with a spoon over the melted cheese of each peinirli

For the croissants cut the dough into triangles and put a small tablespoon of filling on the edge
Wrap in croissants and bake for 30 minutes at 175C until golden brown

Tip-If you want after you made the peinirlis let them rise again in switched off oven for another 20 minutes.When we do this second rising the dough becomes fluffier


1 σχόλιο:

  1. Φαινεται ενδιαφερουσα συνταγη.Θα τη δοκιμασω

    ps Στην αρχη σου ξεφυγε 1 πρέζα ζαχαρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή