Κυριακή, 1 Απριλίου 2018

Τσουρέκι Ολικής Αλέσεως Greek Sweet Easter bread Whole Wheat Tsoureki





















Υλικά
50 γρ. μαγιά νωπή
60 ml  χλιαρό γάλα (1/4 κούπας)
60 γρ γιαούρτι (1/4 κούπας) (ή 100 γρ γιαούρτι ή μόνο γιαούρτι αντί για γάλα,ανάλογα πόσο μαλακιά θέλουμε την ζύμη)
1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
3 αυγά
1 βανίλια
1 κ.γ μαχλέπι αλεσμένο
1 κ.γ κακουλέ αλεσμένο
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
250 gr αλεύρι δυνατό για τσουρέκια (κοσκινισμένο)
250 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
1 πρέζα αλάτι
100 γρ βούτυρο λιωμένο
1 ασπράδι για το άλειμμα
σουσάμι για το γαρνίρισμα

Ανακατεύουμε την μαγιά με το γάλα,το γιαούρτι,την ζάχαρη,τα αυγά και τα μπαχαρικά
Προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι,μέχρι να γίνει μια κολλώδης ζύμη που να κολλάει στα χέρια,δεν προσθέτουμε με την μία όλο το αλεύρι
Προσθέτουμε το χλιαρό βούτυρο και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις από μέσα προς τα έξω,όπως ο γάντζος του μίξερ
Αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη με μεμβράνη σε ζεστό μέρος
Σε αυτό το σημέιο η ζύμη θα κολλάει και δε θα πιάνεται
Αφού φουσκώσει την πατάμε με το δάχτυλο κι αν το αποτύπωμα παραμένει είναι έτοιμη
Την βγάζουμε,την πατάμε να ξεφουσκώσει και την ξαναβάζουμε να φουσκώσει
Ύστερα χωρίζουμε σε όσα μέρη θέλουμε και σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε τα τσουρέκια
Τα βάζουμε σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα,τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα ξαναφήνουμε να φουσκώσουν (αυτό το φούσκωμα θα γίνει πιο γρήγορα)
Αν παραφουσκώσουν θα πλατύνει ή ζύμη,την φτιάχνουμε ίσια με τα χέρια
Χτυπάμε ένα ασπράδι αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια (ο κρόκος τα μαυρίζει)
Γαρνίρουμε από πάνω με σουσάμι η αμύγδαλο φιλέ
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
Δεν παραψήνουμε γιατί σκληραίνουν,όταν τα βγάλουμε πρέπει να είναι μαλακά από πάνω
Σημαντικό να τα πλάσουμε στο ίδιο μέγεθος αλλιώς τα μικρά πρέπει να τα βγάλουμε πιο γρήγορα
Όσο είναι ζεστά τα τυλίγουμε με μεμβράνη
Αφού κρυώσουν μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη και όταν τα βγάλουμε να είναι σαν φρέσκα
Γιατί γιαούρτι?Το γιαούρτι διατηρεί όλες τις ζύμες αφράτες για πολλές μέρες,όπως θέλουμε για το τσουρέκι που κανονικά είναι ζύμη ημέρας

50 gr fresh yeast
60 ml  lukewarm milk (1/4 cup)
60 γρ yogurt (1/4 cup ) (or 100 gr yogurt or only yogurt without milk,depends on how soft we want the dough)
1 cup of granulated sugar
3 eggs
1 tsp vanilla extract
1 tsp ground cardamon
1 tsp ground mahlepi
zest of one orange 
250 gr strong bread flour
250 gr whole wheat flour
pinch of salt
100 gr of melted butter
egg white for brushing
sesame seeds for garnishing

Mix the yeast,with the milk,yogurt,sugar,eggs and spices
Add in the flour,the salt,untill it becomes a sticky dough tha sticks in your hand,do not add all the flour at once
Add in the melted butter and knead with circle motion from the middle to the outside,like the dough hook does in the mixer
Cover with plastic wrap and let it rise in a warm place
At this point the dough will be sticky and won't be touchable
After it rises,press it with your finger,if your finger imprint stays inside the rising is done
Press the dough to release it's air and let it rise again
Now you can devide the dough and shape it into a flour surface
Put them in a pan lined with parchment,cover with plastic wrap and let them rise again (this time they rise quicker)
If they overise and their shape flatens shape it with your hands
Beat an egg white with some water and brush them
Garnish them with sesame seeds on the top
Bake them at a preheated oven at 175 C for about 40 minutes till golden
Don't overbake them because they will harden
When you remove them they should be soft on the top
Shape them all in the same size ,or the smaller one will bake quicker
While they are warm cover them with plastic wrap
After they cool you can store them in the freezer to stay fresh
The yogurt keeps the dough moist for more days,like we do in greece for the easter tradition

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου